Kuře s hlívou ústřičnou na křupavé topince

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Kuře s hlívou ústřičnou na křupavé topince Foto:
Kuře s hlívou ústřičnou na křupavé topince
Foto: Kublanka.cz

Toto kuře bude naprosto fantastické i na obyčejné topince. V jednoduchosti je síla! :)

Suroviny
kuřecí paličky 8 ks
hlíva ústřičná, na větší kousky 350 g
šalotka, najemno 1 ks
tymián 2 větvičky
hladká mouka 2 lžíce
bílé víno 125 ml
kuřecí vývar 350 ml
den starý chléb 4 silnější plátky
hladkolistá petrželka, najemno
pepř, sůl
Postup
1

Troubu si předehřejte na 175 °C. V silnostěnném (nejlépe litinovém) hrnci rozehřejte 2 lžíce slunečnicového oleje.

2

Kuřecí paličky omyjte, osušte papírovou utěrkou, osolte, opepřete a opečte na rozpáleném slunečnicovém oleji ze všech stran dozlatova. Kuřecí kousky vyndejte na talíř a do rozpálené pánve přidejte nakrájenou hlívu ústřičnou.

3

Za občasného míchání restujte dozlatova. Opečenou hlívu vyndejte děrovanou naběračkou z pánve ke kuřecímu masu a do pánve přilijte zbývající 2 lžíce slunečnicového oleje a šalotku na něm nechte za stálého míchání zesklovatět.

4

Na závěr přidejte 2 lžíce hladké mouky, kterou nechte krátce zarestovat. Přilijte bílé víno a za stálého míchání nechte vařit do zhoustnutí. Přilijte kuřecí vývar, do hrnce vraťte kuřecí maso, orestovanou hlívu ústřičnou a přiveďte k varu. Celý hrnec dejte do předehřáté trouby a nechte péct 15–20 minut.

5

Těsně před podáváním opečte na malém množství slunečnicového oleje plátky chleba dozlatova.

6

Jakmile je kuře hotové, vyndejte ho z omáčky a uložte ho v teple. Hrnec s omáčkou vraťte na plotýnku a za stálého míchání vařte do zhoustnutí (3–5 minut). Jakmile je omáčka dostatečně zredukovaná, stáhněte ji z ohně a vmíchejte šlehačku. Dochuťte solí a pepřem.

7

Plátek opečeného chleba dejte na talíř, na něj položte 2 kuřecí paličky a vše přelijete omáčkou s hlívou ústřičnou. Na závěr posypejte najemno nasekanou hladkolistou petrželkou a ihned podávejte.

Kuře s hlívou ústřičnou na křupavé topince 2 Foto: Kuře s hlívou ústřičnou na křupavé topince; foto: Kublanka.cz

Kublanka vaří doma

Kublanka.cz Foto:

Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. První jídlo, co Blanka Kubovi uvařila, bylo kuře na meruňkách. S díky jí to vrátil a ještě následující měsíc si z ní dělal legraci, jaká je to ale kuchařka. První partnerské jídlo a hned vlastní gól. To vážně nemohl tušit, jaký kulinářský talent právě objevil.

Nicméně dostala ještě šanci, až tak byl zamilován. A najednou se děly věci. Blanka s Kubou jsou již spolu 8 let. Kuře na meruňkách už mu nikdy neuvařila a naopak uvařila cokoliv si přál. A k reklamaci znovu nikdy nedošlo. Teda až na reklamaci jeho hmotnosti. Blanka uvaří všechno a Kuba všechno sní. Kuba je spokojený. Blanka je spokojená.

Jak jim to společné vaření jde je k vidění na www.kublanka.cz

Videa

reklama

reklama