Kuře pečené v solné krustě

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Kuře pečené v solné krustě Foto:
Kuře pečené v solné krustě
Foto: Kublanka.cz

Už jste někdy připravovali pokrm v solné krustě? Běžně se takto připravují ryby, ale rozhodně to zkuste například i s kuřetem. Čas věnovaný přípravě se vám vrátí ve skvělé chuti!

Recept

Pražma v solné krustě  Foto:

Pražma v solné krustě

Slavný recept francouzských rybářů zachová rybímu masu šťavnatost a spoustu přirozené chuti.
Suroviny
středně velké kuře cca 1,5 kg
kuchyňská sůl 2 kg
bílky 4 ks
kuličky černého pepře 1 lžička
olivový olej 4 lžíce
citron bez chemického ošetření 1 velký ks (nebo 2 malé ks)
česnek 5 stroužků
čerstvá hladkolistá petrželka 2 hrsti
Postup
1

Troubu předehřejte na 200 °C. Kuře opláchněte pod studenou tekoucí vodou a dobře ho osušte papírovými utěrkami. Kuličky černého pepře rozdrťte v hmoždíři.

2

Hrst tymiánu dejte spolu s hrstí petrželky, olivovým olejem, stroužkem česneku a špetkou rozdrceného pepře do mixéru a rozmixujte dohladka. Prsty opatrně uvolněte kůži na prsou (nesmíte ji protrhnout) a připravenou bylinkovou pastu vmasírujte pod uvolněnou kůži, dovnitř a vně kuřete.

3

Zbylé bylinky nasekejte najemno. Ve velké míse smíchejte kuchyňskou sůl se zbytkem pepře, nasekanými bylinkami, nastrouhanou citronovou kůrou (pouze žlutá část), bílky a 60 ml vody.

4

Měli byste získat hmotu konzistence vlhkého písku, který by měl jít tvarovat. Citrony přepulte nebo rozčtvrťte a spolu se zbylými stroužky česneku jimi naplňte dutinu kuřete.

5

Na dno velké pečicí mísy navrstvěte zhruba 2 cm silnou vrstvu vlhké soli, na ni položte kuře a na něj navrstvěte zbylou sůl tak, aby kuře zcela zakryla.

6

Pečte v předehřáté troubě 2 hodiny. Po upečení nechte kuře 15 minut odpočinout a poté například s pomocí paličky rozbijte solnou krustu. Kuře kompletně očistěte od soli, odstraňte kůži a ihned podávejte. Nejlépe chutná s vařenými bramborami a zelným salátem.

Kuře pečené v solné krustě 2 Foto: Kuře pečené v solné krustě; foto: Kublanka.cz

Kublanka vaří doma

Kublanka.cz Foto:

Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. První jídlo, co Blanka Kubovi uvařila, bylo kuře na meruňkách. S díky jí to vrátil a ještě následující měsíc si z ní dělal legraci, jaká je to ale kuchařka. První partnerské jídlo a hned vlastní gól. To vážně nemohl tušit, jaký kulinářský talent právě objevil.

Nicméně dostala ještě šanci, až tak byl zamilován. A najednou se děly věci. Blanka s Kubou jsou již spolu 8 let. Kuře na meruňkách už mu nikdy neuvařila a naopak uvařila cokoliv si přál. A k reklamaci znovu nikdy nedošlo. Teda až na reklamaci jeho hmotnosti. Blanka uvaří všechno a Kuba všechno sní. Kuba je spokojený. Blanka je spokojená.

Jak jim to společné vaření jde je k vidění na www.kublanka.cz

Videa

reklama

reklama