Kuře na paprice

Doba přípravy:
Kuře na paprice Foto:
Kuře na paprice
Foto: Češka z Česka

Omáčky k české kuchyni patří a je jich nepřeberné množství. Třeba i tato smetanová omáčka světle oranžové barvy, kterou získá díky smetaně a mleté sladké paprice. Přílohou mohou být nejlépe houskové knedlíky nebo rýže.

Článek

Nejlepší recepty na víkendové kuře Foto:

Nejlepší recepty na víkendové kuře

Patří na váš víkendový stůl pečené kuře? Pak pro vás máme inspiraci, jak ho připravit!
Suroviny
kuře 1 ks
mrkev 1 ks
kořenová petržel 1 ks
větší cibule 1 ks
celer 1/4 ks
pepř 5 kuliček
nové koření 5 kuliček
mletá sladká paprika 1–2 lžíce
hladká mouka 1 lžíce
smetana ke šlehání 250 ml
mletý bílý pepř
sůl, případně cukr na dochucení
Postup
1

Očištěné čerstvé kuře vložte do většího hrnce, aby se pěkně vešlo, zalijte vodou tak, aby bylo celé ponořené.

2

Ke kuřeti přidejte na větší kousky pokrájenou zeleninu (mrkev, celer, petržel), bobkový list, kuličky pepře a nového koření.

3

Osolte a přiveďte k varu. Až se začne vařit, plamen snižte a na mírném plameni vařte asi hodinu. Že je maso správně uvařené, poznáte tak, že po píchnutí vidličkou z něj nevytéká růžová šťáva a maso se snadno odděluje od kostí.

4

Uvařené kuře nechte ve vývaru vychladnout, odlijte cca 300 ml vývaru stranou (jeden větší hrnek) a kuře rozdělte na porce.

5

V kastrolu opečte na másle nadrobno nakrájenou cibuli (asi 5 minut) na středním plameni, zasypte ji sladkou mletou paprikou, vložte části kuřete, promíchejte a podlijte částí odděleného vývaru, lehce osolte, přikryjte pokličkou a asi 10 minut pod pokličkou duste, aby cibule změkla.

6

Z kastrolu vyjměte maso, zvyšte plamen, a pokud je třeba, šťávu nechte lehce vysmahnout. Zaprašte moukou, promíchejte, zalijte zbytky studeného vývaru, a vytvořte tak hladkou jíšku.

7

Přidejte smetanu, promíchejte a provařte. Podle potřeby přidejte vývar, aby byla omáčka hladká a jemná. Ochutnávejte, dochucujte a přes sítko omáčku přeceďte pomocí lžíce. Vraťte maso do omáčky a servírujte!

Kuře na paprice 2 Foto: Kuře na paprice; foto: Češka z Česka

Češka z Česka vaří pro Čechy, Moravu i Slezsko

Češka z Česka Foto:

Na blogu Češka z Česka, který tvoří Jana Krátká, najdete recepty na jídla, která se od nepaměti připravují v naší zemi, místní suroviny, využití bylin, české zvyky a tradice, zajímavá místa Čech, Moravy a Slezska.

Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo nevíte, nebo jste věděli a zapomněli…

www.ceskazceska.cz

• facebook @ceskazceska.cz

• Instagram @ceskazceska_blog

Videa

reklama

reklama