Kuře Marengo

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Kuře Marengo  Foto:
Kuře Marengo
Foto: L.A. CREATIVE FOOD

Patří k receptům s příběhem, který se ale všelijak mění – takže ani vaše případné úpravy by velkému Napoleonovi, na počest jehož vítězné bitvy u Marenga prý tento recept vznikl, nejspíš nevadily.

Další skvělé nápady, jak zpracovat úrodu rajčat, najdete v letním čísle časopisu Prima FRESH, které je v prodeji od 6. června:

Článek

Letní číslo časopisu Prima FRESH Foto:

Užijte si ty nejlepší prázdniny s letním číslem časopisu Prima FRESH!

Letní číslo časopisu prima FRESH nabízí pestrý výběr těch nejbarevnějších receptů plných chutí a vůní, které vám navodí správnou prázdninovou náladu. Najdete ho v prodeji...
Suroviny
celé kuře, naporcované 1 ks
máslo 2 lžíce
olivový olej 2 lžíce
houby, nakrájené 250 g
cibule, nakrájená 1 ks
česnek, rozdrcený 1 stroužek
suché bílé víno 60 ml
zralá rajčata, nakrájená (nebo plechovka konzervovaných) 250 g
drůbeží vývar 120 ml
hladkolistá petržel 2 snítky
sůl a čerstvě namletý pepř
Postup
1

Porce kuřete osolte a opepřete. Máslo a olej rozehřejte v silnostěnném kastrolu a opečte v něm kuře nejprve kůží dolů dozlatova, trvá to asi 5 minut. Pak obraťte a opečte i z druhé strany. Přebytečný tuk z kastrolu slijte.

2

Kuře posypte nakrájenými houbami a promíchejte, přidejte cibuli, česnek, bobkový list a tymián a nechte asi 5 minut smažit.

3

Podlijte vínem a odškrabejte přípečky ze dna kastrolu. Přidejte rajčata, rajčatovou pastu, vývar a petrželku. Uveďte do varu. Kastrol přikryjte a kuře duste asi 10 minut.

PRIMA TIP: Kromě kuřete a rajčat není v tomto receptu nic pevně dáno – historky o tom, co vlastně všechno kuchař, poněkud ve stresu z generála, jemuž po drtivém vítězství značně vyhládlo, do pokrmu dal, se značně rozcházejí. Mluví se o olivách, racích, lanýžích… to vše je na severoitalském venkově k nalezení. A nic z toho už nám historie nepotvrdí ani nevyvrátí, takže i tuto verzi kuřátka od Marenga berte jako návod, jak se dobrat k osobitému kuchyňskému vítězství. Jako příloha se hodí rýže a i k velké míse zeleného salátu byste se měli postavit vojácky.

Kuře Marengo  Foto: Kuře Marengo; foto: L.A. CREATIVE FOOD

Článek

Nejlepší recepty na kuřecí stehna Foto:

22x lákavé recepty na kuřecí stehna v hlavní roli

Kuřecí stehna jsou velmi vděčný kus masa. Jsou sice o něco tučnější než prsa, ale díky tomu si za všech okolností zachovávají šťavnatost. Stehna můžete péct, dusit, smažit...

Videa

reklama

reklama