Kulajda se zastřeným vejcem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Kulajda se zastřeným vejcem  Foto:
Kulajda se zastřeným vejcem
Foto: Coolinářka

Tahle polévka je jako princezna Koloběžka, prostá i noblesní, jednoduchá i rafinovaná, lehká i sytá. Zastřené vejce jí dodá šmrnc na pohled a rozlévající se žloutek promění chuť každého sousta. Příprava je navíc tak rychlá, že si ji můžete dát i po návratu z lesa a rovnou zužitkovat nasbírané houby.

Další krásné podzimní recepty od Svatavy Vaškové alias Coolinářky najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH!

Článek

Podzimní číslo časopisu Prima FRESH  Foto:

Vychutnejte si pestrý podzim s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Podzimní číslo časopisu Prima FRESH nabízí téměř 80 nových receptů, které vás provedou pestrým obdobím podzimu. Najdete ho v prodeji už od středy 13. září!
Suroviny
mléko 300 ml
kuřecí nebo zeleninový vývar 300 ml
kmín 1/2 lžičky
nové koření 1 lžička
sůl a čerstvě namletý pepř
středně velké brambory 2 ks
hladká mouka 1 lžíce
ocet 2–3 lžíce + na vaření vajec
jemně nasekaný kopr 2–3 lžíce
vejce 4 ks
Postup
1

Houby namočte do vody zhruba na 30 minut. Slijte je a tekutinu ponechte.

2

Do hrnce vlijte mléko a vývar, vsypte slité houby, případně i s trochou tekutiny, na kostky nakrájené brambory, přidejte koření, zlehka osolte a vařte zhruba 15 minut, až houby změknou.

3

Přilijte smetanu, vmíchejte mouku a provařte 15 minut. Kopr nasekejte nadrobno, vsypte do hotové polévky a dochuťte ji octem.

4

V jiném rendlíku uvařte vodu, osolte ji, kápněte do ní trochu octa a roztočte pomocí lžíce uprostřed vír. Vyklepněte do něj vejce nebo ho vyklepněte na lžíci a nechte ho z ní sklouznout do středu víru. Vařte 2 minuty, vyjměte pomocí lžíce do misky a nechte okapat přebytečnou vodu.

5

Polévku vlijte do talíře, dejte do ní zastřené vejce, osolte a opepřete.

PRIMA TIP: Ocet bude jemnější, pokud ho svaříte. Vlijte zhruba 70 ml octu do rendlíku a svařte ho na poloviční množství. Pozor, výpary jsou velmi dráždivé. Otevřete naplno okno a pusťte digestoř, odměnou vám bude jemnější octová chuť.

Kulajda se zastřeným vejcem  Foto: Kulajda se zastřeným vejcem; foto: Coolinářka

Coolinářka Foto:

Coolinářka je COOL!

Svatava Vašková, autorka foodblogu Coolinářka a autorka dvou kuchařek Coolinářka testováno na rodině a Vánoční kuchařka pro kluky a holky ve svých receptech inspiruje je každodennímu vaření z kvalitních, běžně dostupných surovin.

Na jejím blogu najdete široké spektrum receptů: od typů na snídaně, polévky, masitá i zeleninová hlavní jídla, až po jednoduché recepty.

Obě knížky můžete sehnat ve všech knihkupectvích nebo si je objednat například ZDE.

Videa

reklama

reklama