Křupavé kuře pečené s bylinkami

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Křupavé kuře pečené s bylinkami  Foto:
Křupavé kuře pečené s bylinkami
Foto: Letní kuchyně

Směs másla a čerstvých bylinek vložená pod kůži kuřete zaručí pečínce nejen fantastickou chuť, ale i šťavnatost masa, zvlášť prsíček, která mají tendenci se vysušovat. Ideální jako letní nedělní oběd.

Suroviny
celé kuře (asi 1,6 kg) 1 ks
směs bylinek (tymián, petrželka, bazalka, meduňka) 50 g
hladkolistá petržel 6 snítek
česnek 1 stroužek
máslo 75 g
sůl a čerstvě namletý peř
sladká mletá paprika 1/2 lžičky
Postup
1

Troubu předehřejte na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C). Kuře opláchněte zvenku i uvnitř a osušte poťukáváním papírovou utěrkou. Kůži opatrně uvolněte od masa (ale neodtrhněte) tak, že prsty nebo rukojeť vařečky zasuňte mezi kůži a maso a posouvejte je.

2

Směs bylinek opláchněte a vytřepte dosucha, lístky otrhejte ze stonků a nakrájejte co nejdrobněji. Petrželku opláchněte, vytřepte dosucha a ponechte vcelku. Česnek oloupejte a protlačte lisem. V misce smíchejte vidličkou 50 g změklého másla, sůl, pepř, nakrájené bylinky a česnek. Ochucené máslo pak vložte pod kůži kuřete a mírným tlakem na kůži a opatrným masírováním je rozdělte co nejstejnoměrněji – především na prsa a stehna.

3

Břišní dutinu kuřete osolte a opepřete a vložte do ní celé snítky petrželky. Podle potřeby kuře svažte. Zbývající máslo rozehřejte v rendlíku a ochuťte solí, pepřem a mletou paprikou. Směsí potřete kuře. Nakonec kuře podle chuti ještě osolte a opepřete.

4

Kuře položte hřbetní stranou dospod na rošt a dejte do střední části trouby, pod rošt zasuňte plech, na kterém se zachytí odkapávající šťáva. Kuře pečte zhruba 1 hodinu, během pečení je případně jednou nebo dvakrát potřete zbývajícím ochuceným máslem nebo vypečenou šťávou.

5

Zapíchnutím špičky nože do stehna vyzkoušejte, zda je kuře propečené: vytékající šťáva musí být čirá. Kuře chutná nejlépe ihned po vyjmutí z trouby, doplněné křupavou bagetou a zeleným salátem. Pokud kousek kuřete zbude, podávejte ho druhý den studené se salátem.

Křupavé kuře pečené s bylinkami  Foto: Křupavé kuře pečené s bylinkami; foto: Letní kuchyně

Letní kuchyně Foto:

LETNÍ KUCHYNĚ PLNÁ SLUNCE A VŮNÍ

Tanja Dusyová

Letní jídla mají mimořádnou přitažlivost, vůni, atmosféru. Vždyť je to také vrcholná sezona čerstvé křupavé zeleniny a šťavnatého ovoce. K tomu přidejte okouzlující aroma bylinek a vyřešili jste hádanku, které jídlo je prostě to nejlepší.

Tanya Dusyová šla ale ještě o kousek dál a kuchařku s originálními fotografiemi sestavila jako příběhy o stolování na zahradě, balkoně, pikniku, rodinný oběd na terase, svačinu v příjemném stínu altánku nebo jako mejdan s kamarády ve svitu lampionů. Mezi víc než 150 recepty, z nichž voní léto, nechybí ani ty na uchování letní úrody a drobné pohoštění.

Vydalo nakladatelství Slovart.

Článek

Kuře pečené v mléce Foto:

25 nejlepších receptů na kuře

Ne nadarmo vycházejí kuchařky kuře 100x jinak, kuřecí maso je chuťově velmi neutrální, takže se dá kombinovat s různými ingrediencemi, a navíc je jeho příprava jednoduchá...
Videa

reklama

reklama