Kroupová polévka s medvědím česnekem a kopřivami

Doba přípravy:
Počet porcí: 6
Kroupová polévka s medvědím česnekem a kopřivami  Foto:
Kroupová polévka s medvědím česnekem a kopřivami
Foto: iStock

Sytá polévka, která by se dobře hodila i do pořádné zimy, je díky mladým jarním bylinám krásně svěží a plná vitaminů. Podávejte nejlépe s krajícem kváskového chleba jako hlavní chod třeba k večeři.

Hledáte další inspiraci, co podniknout s medvědím česnekem? Tady je :)

Suroviny
domácí kuřecí vývar 1500 ml
velká mrkev 2 ks
velké brambory 4 ks
kroupy 150 g
sůl a čerstvě namletý pepř
čerstvý medvědí česnek 1 svazek
čerstvé mladé kopřivy 1 svazek
Postup
1

Vývar uveďte do varu, přidejte do něj na kostičky nakrájené mrkve a brambory a bobkové listy. Přikryjte pokličkou a na mírném ohni nechte pobublávat asi 20 minut, až bude zelenina měkká.

2

Mezitím v jiném hrnci uvařte kroupy doměkka (držte se návodu na obalu). Měkké kroupy slijte a nechte prozatím přikryté stranou.

3

Jakmile bude zelenina ve vývaru měkká, vyjměte bobkové listy, polévku ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem. Do polévky vsypte uvařené kroupy a nasekaný medvědí česnek i se stonky a otrhané a nasekané lístky kopřiv. Polévku už nevařte a podávejte ji s dobrým čerstvým chlebem.

4

PRIMA TIP: Pokud jste si sami vařili vývar z masa, můžete do polévky přidat i na vlákna natrhané uvařené kuřecí maso.

Kroupová polévka s medvědím česnekem a kopřivami  Foto: Kroupová polévka s medvědím česnekem a kopřivami; foto: iStock

Videa

reklama

reklama