Křidýlka Piri Piri

Doba přípravy:
Počet porcí: 2-4
Křidýlka Piri Piri  Foto:
Křidýlka Piri Piri
Foto: BBQ kuchařka

S přípravou těchto křidýlek si musíte trochu pohrát, ale výsledek za to určitě stojí. Úžasná kořenící směs dodá křídlům sladkost, zauzenost a pikantnost, pálivá omáčka Piri Piri jim dodá potřebný švih a promění je v lahůdku, o které budou vaši hosté ještě dlouho všem vyprávět.

Úžasňácké směsi si připravte větší množství, hodí se i na ryby a zeleninu. Vydrží vám i několik měsíců v pokojové teplotě a ve vzduchotěsné nádobě. I omáčka Piri Piri vám ve vysterilizovaných sklenicích vydrží v lednici až 2 měsíce.

Křidýlka Piri Piri  - suroviny Foto: BBQ kuchařka

Křidýlka Piri Piri - suroviny, Foto: BBQ kuchařka

Suroviny
kuřecí křidýlka 12 ks
Úžasňácká směs:
kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citronu
kůra ze 1/4 chemicky neošetřeného pomeranče
tmavý třtinový cukr 3 lžíce
mořská sůl 1 lžíce
čerstvě mletý černý pepř 1 lžíce
granulovaná sušená cibule 1 lžíce
uzená mletá paprika 1 lžička
mleté chilli (lze vynechat) 1 lžička
Omáčka Piri Piri (450 ml):
čerstvé červené chilli papričky 8 ks
česnek, oloupaný 3 stroužky
jablečný ocet 50 ml
bourbon 2 lžíce
mořská sůl 1 lžička
Postup
1

Nejprve si připravte Úžasňáckou směs. Troubu předehřejte na 110 stupňů. Citronovou a pomerančovou kůru rozestřete na kus pečicího papíru na plechu a pečete 10 minut, až kůra lehce zezlátne a odpaří se z ní všechna vlhkost. Do misky dejte 2 lžičky usušené kůry a pak zbytek uvedených přísad. Pokud chcete přidejte i lžičku chilli a vše důkladně zamíchejte.

2

Vyndejte křidýlka z lednice, aby získala pokojovou teplotu. Gril připravte metodou "žhavý kaňon", kdy uhlíky navršíte k protilehlým stěnám grilu tak, že vzniknou dvě žhavé stěny, takže vzniknou sekce s horkým přímým žárem a uprostřed chladnější prostor s nepřímým žárem. DOprostřed grilu dejte odkapávač. Přiklopte a nechte rozpálit jako venkovní pec - potřebujete teplotu okolo 150 stupňů.

3

Ostrým nožem odkrojte špičky křídel, pak křidýlka roztáhněte a kůžičku uprostřed přořízněte, nalomte kloubek a křidýlka rozložte naplocho. Celá je důkladně potřete Úžasňáckou směsí a pak je položte na gril na nepřímý žár. Přiklopte a grilujte asi 50 minut až 1 hodinu, nebo dokud nebudou křidýlka zlatohnědá a propečená.

4

Mezitím si připravte Omáčku Piri Piri. Rozkrojte chilli papričky (ideálně v rukavicích), odstraňte semínka, nakrájejte je na jemné plátky a dejte do misky. Česnek nakrájejte na jemné plátky nebo nasekejte najemno a přidejte do misky spolu se zbylými přísadami. Dobře promíchejte. Máte-li mixér, můžete celou směs rozmixovat.

5

10 minut před koncem grilování, potřete křidýlka většinou Piri Piri omáčky a pak dál grilujte pod poklopem. Pokud chcete mít kůžičku křupavější, prostě gril odklopte, křidýlka na několik minut přesuňte na přímý žár a často je otáčejte.

6

Křidýlka přesuňte na tác, potřete ještě trochou omáčky a podávejte.

Křidýlka Piri Piri  Foto: BBQ kuchařka

Křidýlka Piri Piri , Foto: BBQ kuchařka

BBQ kuchařka

BBQ kuchařka

Autor: DJ BBQ

Tato BBQ kuchařka z produkce Jamie Oliver`s Food Tube je dílem amerického DJ a skvělého BBQ kuchaře, který žije a dýchá jak vařením, tak bavením lidí.

Nejraději griluje na dřevě a dřevěném uhlí, na kterých připravuje vše od velkých kusů masa s dlouhou a pomalou přípravou až po „rychlopalné grilovačky“ a jídla, která nakrmí davy. K tomu přidává řadu „božích“ příloh, chuťovek a marinád, z kterých budete šílet.

Tato kuchařka je základním průvodcem ke grilování se zaručeně fungujícími recepty, celou řadou nejrůznějších BBQ technik, tipů a nápadů, které se hodí každému – od grilovacích začátečníků až po tvrdé jádro nadšenců.

Kniha vychází 18. 6. 2014, doporučená cena 267 Kč

DJ BBQ Foto: David Loftus

DJ BBQ, Foto: David Loftus

Videa

reklama

reklama