Křenová omáčka s pečenými knedlíky

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Křenová omáčka s pečenými knedlíky  Foto:
Křenová omáčka s pečenými knedlíky
Foto: Marek Kučera

Patří k polozapomenutým pokladům zejména moravské kuchyně a běžně se s ní už moc nesetkáváme, ostatně stejně jako s pravým čerstvým křenem. Pokud vám roste na zahradě nebo na něj v této roční době narazíte někde na trhu, neváhejte, sterilovaný křen je jen slabá náhražka.

Kromě obligátního vařeného hovězího je ke křenové omáčce příslušné uzené maso, ale skvělá je i k pečené kachně nebo huse! A jako příloha samozřejmě nesmí chybět knedlíky! Dnes už to není tak úplně běžné, ale knedlíky se dají místo vaření také upéct – nakonec získáte cosi jako slané buchty.

Recepty na klasické české omáčky s čtveřicí knedlíků najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Článek

Podzimní číslo časopisu Prima FRESH  Foto:

Vychutnejte si pestrý podzim s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Podzimní číslo časopisu Prima FRESH nabízí téměř 80 nových receptů, které vás provedou pestrým obdobím podzimu. Najdete ho v prodeji už od středy 13. září!

Uložit

Suroviny
Omáčka:
smetana (zkuste kombinaci 12% a 30%) 500 ml
hrubá mouka 1,5–2 lžíce
žloutky 2 ks
čerstvý najemno nastrouhaný křen 2–3 lžíce
několik loupaných nastrouhaných mandlí
sůl, případně špetka cukru
Knedlíky:
droždí 20 g
mléko pokojové teploty 250 ml
cukr krupice 1 lžička
vejce 1 ks
rozpuštěné máslo 60 g + na potření
špetka soli
Postup
1

OMÁČKA: Smetanu lehce osolte, promíchejte s moukou a v silnostěnném kastrolu za stálého míchání pozvolna vařte asi 20 minut. Nakonec do omáčky vmíchejte žloutky, rozšlehané s trochou smetany, nastrouhaný křen a mandle. Omáčku pozvolna zahřejte, ale jen k bodu varu.

2

Křenovou omáčku můžete podávat jak k vařenému hovězímu nebo uzenému masu, ale i k pečené kachně nebo huse, případně vepřové kotletě. Nejvhodnější jsou k ní klasické knedlíky – nebo vyzkoušejte efektní pečený knedlík připomínající nadýchané buchty.

3

KNEDLÍKY: Droždí rozdrobte do části vlažného mléka, přidejte cukr a nechte droždí vzejít – směs začne pěnit.

4

Vzešlý kvásek zpracujte v míse se zbylými surovinami na vláčné těsto, podobně jako když připravujete buchty. Mísu přikryjte a těsto nechte na teplém místě vykynout. Mělo by se mu to povést zhruba do hodiny. Troubu předehřejte na 180 °C.

5

Z těsta oddělujte kousky, v dlaních je vyválejte do jakéhosi oválku, potřete každý máslem a klaďte vedle sebe do vymazaného pekáčku. Pečte asi 20 až 30 minut, až buchty zezlátnou.

PRIMA TIP: Těsto na knedlíky se dá upéct také jako závin. Rozdělte ho na dva díly, stočte a pečte na plechu vyloženém papírem na pečení asi půl hodiny. Upečený závin pak krájejte na plátky podobně jako běžné knedlíky.

Křenová omáčka s pečenými knedlíky  Foto: Křenová omáčka s pečenými knedlíky; foto: Marek Kučera

Článek

13 receptů na klasické české omáčky Foto:

13 receptů na klasické české omáčky

Pokud bychom měli vybrat typicky české jídlo, bude to asi nějaká omáčka s knedlíkem. Není to zrovna hit zdravé výživy podle současných trendů, ale co naplat? Všichni jsme...

Videa

reklama

reklama