Krémové rizoto se slaninou a brokolicí

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Krémové risotto se slaninou a brokolicí  Foto:
Krémové risotto se slaninou a brokolicí
Foto: isifa.com

Krémové italské rizoto s vínem a parmezánem je jako prázdné malířské plátno, které můžete obměňovat podle chuti. My pro vás tentokrát máme výtečnou kombinaci brokolice a vyškvařené uzené slaniny.

Suroviny
zeleninový nebo kuřecí vývar 1,5 l
olej 30 ml
anglická slanina, nakrájená na kostičky 250 g
cibule, najemno nasekaná 1 ks
česnek, najemno nasekaný 2 stroužky
ryže na risotto Arborio 375 ml
suché bílé víno 125 ml
brokolice, nalámaná na malé růžičky 1 hrnek
šťáva a kůra z 1 bio citronu
máslo 30 ml
smetana 60 ml
sůl
čerstvě namletý černý pepř
Postup
1

Vývar přiveďte do varu. Snižte teplotu, ale udržujte ho horký.

2

V jiném hrnci s těžkým dnem rozpalte olej a osmažte slaninu a cibuli, až budou měkké, ale ne hnědé. Přidejte česnek a rýži a smažte 2 minuty. Přilejte víno a přiveďte do varu. Na mírném ohni vařte, dokud se všechna tekutina neabsorbuje do rýže.

3

Přilijte 250 ml vývaru. Promíchejte a na míréím ohni vařte, dokud se vývar úplně neabsorbuje. Přilijte další hrnek vývaru a tak pokračujte s jedním litrem vývaru, dokud rýže nevstřebá všechnu tekutinu. Přidejte poslední hrnek vývaru a brokolici. Vařte a míchejte, dokud se opět všechna tekutina nevsákne.

4

Teď by mělo být rizoto skoro uvařené. Přidejte poslední hrnek vývaru, citronovou kůru a šťávu, parmezán, máslo a důkladně promíchejte.

5

Sundejte z plotny, přikryjte a nechte stát 2–3 minuty. Před podáváním pokapejte smetanou a dochuťte solí a pepřem.

Krémové risotto se slaninou a brokolicí  Foto: isifa.com

Krémové risotto se slaninou a brokolicí. Foto: isifa.com

 

Videa

reklama

reklama