Krémové chřestové rizoto

Doba přípravy:
Počet porcí: 6
Chřestové rizoto Foto:
Chřestové rizoto
Foto: isifa.com

Uvařte si doma pravé italské rizoto se zeleným chřestem. Syté jídlo s krémovou konzistencí vás okouzlí typickou chutí chřestu, výrazným akcentem parmezánu i jemností másla.

Podívejte se, jak jednoduše oloupat chřest! Pokud tuto zeleninu vaříte často, doporučujeme speciální dvoubřitou škrabku, přesvědčte se, že její pořízení má smysl :) U zeleného chřestu pak stačí oloupat pouze spodní třetinu.

Suroviny
zelený chřest 500 g
cibule 1 ks
máslo 125 g
olivový olej 2 lžíce
italská rýže na rizoto (kulatozrnná arborio, carnaroli, nebo vialone nano) 500 g
bílé víno 1,5 dl
horký kuřecí vývar 1,5 l
sůl a čerstvě namletý pepř
Postup
1

Omyjte chřest, odkrojte dřevnaté konce stonků, a pokud je potřeba, stonky oloupejte. Čerstvý zelený chřest ale loupání obvykle nevyžaduje. Pazochy nakrájejte na velikosti sousta 3–4 cm. Vhoďte je do vroucí osolené vody a krátce povařte, stačí 3 minutky, aby chřest zůstal křupavý. Sceďte a nechte okapat.

2

V kastrolu se širokým dnem nechte rozpustit polovinu másla a olivový olej a nechte na něm osmahnout najemno nasekanou cibuli dosklovata. Poté vsypte rýži a míchejte, až se všechna zrnka obalí tukem a jakoby zprůsvitní. Podlijte vínem a míchejte, dokud se veškerá tekutina neodpaří.

3

Postupně podlévejte horkým vývarem, vždy 1–2 sběračky, a další přilijte, až když se předchozí várka vstřebá do rýže. Rizoto stále míchejte. S podléváním pokračujte, dokud nebude rýže uvařená al dente, tedy ne úplně měkká, ale spíše na skus. Trvá to přibližně 15–20 minut.

4

Rizoto odstavte z ohně, důkladně vmíchejte zbylé máslo a parmezán, poté opatrně vmíchejte chřest a dochuťte čerstvě namletým pepřem. Ochutnejte a podle potřeby dosolte. Výsledná konzistence by měla být stále trošku tekutá.

Prima tip: Servírujte v nahřátých talířích a všechno snězte. Italské rizoto se neohřívá, protože už nikdy nedosáhne zpět své krémové konzistence. Pokud vám ale zbude, zkuste do něj vmíchat syrové vajíčko a trochu krupičky, vytvarovat z něj placičky a ty opéct na rozpáleném oleji. Tuhle dobrotu překvapivě ocení i ti, kteří ještě nepropadli nezvyklé konzistenci italského rizota.

Videa

reklama

reklama