Krémové brambory s karamelizovanou cibulí

Doba přípravy:
Počet porcí: 6–8
Krémové brambory  s karamelizovanou cibulí Foto:
Krémové brambory s karamelizovanou cibulí
Foto: isifa.com

Fantastická příloha k masu má hladivou chuť díky smetaně. Ovšem ten speciální chuťový akcent získají brambory díky v balzamiku a cukru zkaramelizované cibuli. Je to tak dobré, že vám možná ani nebude chybět maso :)

Suroviny
cibule nakrájená na kroužky 2 ks
hnědý cukr 30 ml
velké brambory, oškrábané a nakrájené na tenké plátky 6 ks
sůl 1 špetka
čerstvě namletý pepř 1 špetka
smetana ke šlehání 500 ml
hobliny z parmezánu nebo pecorina 250 g
Postup
1

Předehřejte troubu, na pánvi rozehřejte olivový olej a opečte na něm cibuli na střední teplotě dokud nebude měkká a lesklá. Přidejte balzamiko a hnědý cukr a za stálého míchání asi 5 minut opékejte, dokud cibule nezkaramelizuje.

2

První vrstvu plátků brambor vyložte do tukem vymazaného hrnce vhodného do trouby, ochuťte solí a černým pepřem a naklaďte navrch vrstvu karamelizované cibule. Stejným způsobem klaďte další vrstvy tak, abyste zakončili vrstvou brambor. Vše přelijte smetanou, posypte hoblinkami parmezánu nebo pecorina a pečte v troubě vyhřáté na 220 °C 30–45 minut, dokud nebudou brambory měkké a opečené do zlatohněda. Nakrájejte na porce a podávejte.

Prima tip: Pro vylepšení chuti můžete před pečením pokrm posypat čerstvým tymiánem.

Krémové brambory  s karamelizovanou cibulí Foto: isifa.com

Krémové brambory s karamelizovanou cibulí. Foto: isifa.com

 

Videa

reklama

reklama