Krémová rajčatová polévka s těstovinami a bazalkou

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Krémová rajčatová polévka s těstovinami a bazalkou  Foto:
Krémová rajčatová polévka s těstovinami a bazalkou
Foto: Marek Kučera

Luxusní verze „rajské“, stojící v naprostém protikladu k rozvařenému protlaku s jíškou z jídelny. Recept italské provenience dovedený k dokonalosti a s velkým šmrncem.

Originální recepty na hřejivé polévky, v kterých stojí lžíce, najdete v podzimním čísle časopisu prima FRESH, který vychází ve středu 13. září:

Článek

Podzimní číslo časopisu Prima FRESH  Foto:

Vychutnejte si pestrý podzim s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Podzimní číslo časopisu Prima FRESH nabízí téměř 80 nových receptů, které vás provedou pestrým obdobím podzimu. Najdete ho v prodeji už od středy 13. září!
Suroviny
cibule, nadrobno nakrájená 2 ks
mrkev, nakrájená 2 ks
česnek, rozdrcený 3 stroužky
velká rajčata, nahrubo nakrájená 5 ks
přírodní krupicový cukr 1 lžička
rajčatové pyré 1 lžíce
čerstvá bazalka, nadrobno nakrájená 1 hrst
vývar 500 ml
smetana (tučnost si zvolte sami) 200 ml
sůl a čerstvě namletý pepř
K podávání:
drobné těstoviny, uvařené
nastrouhaná mozzarella
nastrouhaný parmazán
najemno nakrájené lístky bazalky
nahrubo drcený pepř, ideálně červený
Postup
1

Ve velkém silnostěnném hrnci rozehřejte na středním stupni olivový olej. Vsypte cibuli a mrkev a smažte, až cibule zvláční a zesklovatí, trvá to 7 až 10 minut. Vmíchejte česnek a smažte ještě asi minutu. Pak přidejte rajčata, cukr, pyré, bazalku, vývar, osolte a opepřete. Polévku uveďte do varu, snižte příkon a nepřikryté vařte asi 1 hodinu, až budou rajčata úplně rozvařená.

2

Polévku pak rozmixujte a vmíchejte do ní smetanu, na mírném stupni ji prohřejte.

3

Do misek rozdělte uvařené těstoviny, zalijte horkou polévkou, posypte hrstkou mozzarelly a špetkou parmazánu, ozdobte proužky bazalky a rozdrceným pepřem. Podávejte.

PRIMA TIP: Ve vysoké gastronomii se k dosažení úplně hladkých polévkových krémů nepoužívá mixér, ale síťový cedník s kličkou, kterým se polévka propasíruje (úplně stejně jako v dobách před kuchyňskými roboty). Krém je pak úplně hladký, bez slupek. Rozmixovanou polévku také můžete protřít přes jemné síto k dosažení stejného výsledku; pokud jen mixujete, účinnější je ponorný tyčový mixér. Rajčata musí být vždy zcela rozvařená.

Krémová rajčatová polévka s těstovinami a bazalkou  Foto: Krémová rajčatová polévka s těstovinami a bazalkou; foto: Marek Kučera

Článek

Nejlepší recepty na krémové polévky Foto:

20 receptů pro milovníky krémových polévek

Krémové polévky jsou velmi oblíbené. Jejich hladivá struktura je zvláště v zimě vyloženě příjemná. Krémovou polévku lze připravit z mnoha druhů zeleniny nebo luštěnin, a...

Videa

reklama

reklama