Krémová polévka z pečených kaštanů

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Krémová polévka z pečených kaštanů Foto:
Krémová polévka z pečených kaštanů
Foto: Michal Šajmir

Pro většinu z nás jsou kaštany symbolem nadcházejících svátků. Pečené si je kupujeme u stánků do kornoutu nebo si je pečeme doma jako chuťovku. Zkuste z nich tentokrát připravit luxusní polévku. Je vážně neodolatelně dobrá!

Suroviny
pečené a oloupané kaštany 250 g
malá cibule, posekaná na drobné kostičky 1 ks
celer, posekaný a pokrájený na kostky 100 g
zeleninový vývar 1 l
máslo 50 g
čerstvý zázvor, cca 1 cm velký 2 ks
ušlehaná smetana 1 kelímek
hřebíček 3–4 ks
sůl
černý pepř
Postup
1

Nejprve si upečte kaštany. Slupku každého kaštanu na vypouklé straně nařízněte do kříže (hloubka 24 mm). Pečte nasucho na pánvi se silným dnem na středním ohni. Kaštany neustále prohazujte. Když kůrka pěkně zhnědne a kaštany se rozvoní, máte hotovo. Trvá to asi 10 minut. Nechte vychladnout a oloupejte je.

2

Máslo rozpusťte v kastrůlku. Přidejte najemno nakrájenou cibulku a lehce orestujte. Přidejte nakrájený celer, čerstvý zázvor a pečené oloupané kaštany, ještě jednou lehce orestujte a zalijte zeleninovým vývarem. Přidejte bobkový list a hřebíček. Nechte provařit asi 3035 minut, poté hřebíček a bobkový list vyndejte. Následné polévku důkladně rozmixujte.

3

Na závěr polévku dochuťte solí a pepřem. Zjemněte ušlehanou šlehačkou. Podávejte s čerstvými krutony.

Krémová polévka z pečených kaštanů Foto: Michal Šajmir

Foto: Michal Šajmir, www.michalsajmir.com

 

Videa

reklama

reklama