Krémová polévka z pečeného květáku

Doba přípravy:
Počet porcí: 6
Krémová polévka z pečeného květáku Foto:
Krémová polévka z pečeného květáku
Foto: All

Tomu říkáme krémová polévka! Kombinace předem upečeného květáku a smetanové konzistence je zkrátka božská.

Suroviny
květák, nakrájený na růžičky 2 hlavičky
sůl, pepř
malá sladká cibule, pokrájená 1 ks
česnek, pokrájený 5 stroužků
kurkuma 1/4 lžičky
mletý římský kmín 2 lžičky
mletá paprika 2 a 1/2 lžičky
zeleninový vývar 4 hrnky
voda 1 hrnek
smetana 2 a 1/2 hrnku
čerstvý kopr, pokrájený 1 hrnek
Postup
1

Předehřejte troubu na 200 °C. Květák rozmístěte na plech s pečicím papírem, zasypejte solí, pepřem a zakápněte olivovým olejem.

2

Pečte v troubě asi 45 minut, v polovině pečení otočte a poté vyndejte.

3

Mezitím si rozpalte 2 lžíce olivového oleje ve velkém rendlíku. Orestujte na něm cibuli dosklovata, přidejte česnek, kurkumu, kmín a papriku. Promíchejte.

4

Nyní přidejte 3/4 opečeného květáku (zbytek schovejte na později). Dobře promíchejte, přilijte vodu a vývar.

5

Přiveďte k varu, zakryjte pokličkou a vařte 5 minut (nebo dokud květák trochu nezměkne tím, že nasákne tekutinu).

6

Odkryjte a sundejte z ohně. Tyčovým mixérem vše rozmixujte dohladka, vraťte na plotnu a vmíchejte smetanu s citronovou šťávou.

7

Následně vmíchejte zbylý pečený květák, trochu provařte a případně dochuťte. Jako poslední vmíchejte kopr.

Krémová polévka z pečeného květáku 2 Foto: Krémová polévka z pečeného květáku; foto: themediterraneandish.com

Videa

reklama

reklama