Krémová květáková polévka

Doba přípravy:
Počet porcí: 6
Krémová květáková polévka Foto:
Krémová květáková polévka
Foto: isifa.com

Hustá a vydatná květáková polévka vás zahřeje a to jistě v zimě ocení každý.

Suroviny
máslo 30 g
cibule, oloupaná a nasekaná 1 ks
větší moučná brambora, oškrábaná a nařezaná na kostičky 1 ks
květák (asi 500g), natrhaný na růžičky a nasekaný na větší kousky 1 ks
čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
horký a silný zeleninový vývar 1 l
smetana nebo plnotučné mléko 100 ml
Postup
1

V hrnci rozehřejte máslo a na něm pár minut opékejte cibuli, dokud nezměkne. Přidejte bramboru a vařte ji 1 minutu, potom přidejte květák a dobře okořeňte, přidejte bobkový list a hodně muškátového oříšku. Přiklopte pokličkou a na mírném ohni vařte asi 5 minut.

2

Přilijte vývar, uveďte vše do varu a vařte dalších 20 minut, dokud květák nezměkne.

3

Vyndejte bobkový list a potom dobře promíchejte v mixéru (můžete použít i tyčový), aby byla směs hladká. Dejte směs zpátky do hrnce, přilijte smetanu nebo mléko a vše dobře prohřejte.

4

Hotovou polévku ozdobte na talíři čerstvě namletým muškátovým oříškem, čerstvým bobkovým listem nebo několika růžičkami květáku.

5

Prima tip: Tato polévka chutná krémově i bez přidání smetany, takže pro nízkotučnou verzi ji můžete vynechat.

Krémová květáková polévka Foto: isifa.com

Krémová květáková polévka. Foto: isifa.com

 

Videa

reklama

reklama