Krémová čočka se špenátem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Krémová čočka se špenátem Foto:
Krémová čočka se špenátem
Foto: All

Máte občas opravdu chuť na čočku, ale s párkem a vejci jste ji měli už mnohokrát? Vyzkoušejte tuto krémovou se špenátem. Je bezmasá, ale pokud to bez něj nezvládnete, můžete ji zkusit doplnit natrhaným kuřecím masem.

Suroviny
máslo 2 lžíce
žlutá cibule nakrájená na kostičky 1/2 ks
mrkev oloupaná a nakrájená 2 ks
řapíkatý celer, nakrájený 2 řapíky
suché bílé víno 1/2 hrnku
neuvařená čočka, propláchnutá 2 hrnky
brambory, nakrájené 2 ks (asi 1 hrnek)
kuřecí vývar 4 hrnky
snítky čerstvé petrželky
snítky čerstvého tymiánu
smetana 1/2 hrnku
čerstvý baby špenát 3–4 hrnky
sůl, pepř
olivový olej a vinný ocet z červeného vína na ozdobu
Postup
1

Rozpusťte máslo v hrnci na středním plameni.

2

Přidejte cibuli, mrkev, celer a restujte 10 minut. Poté pomalu přilévejte víno a seškrábněte připečeniny ze dna hrnce.

3

Přidejte čočku, brambory a vývar. Svažte k sobě bobkový list, snítky petrželky, tymiánu a vložte do hrnce.

4

Za občasného míchání vařte 30–45 minut, během vaření můžete případně přilévat i vývar (horkou vodu), kdyby se voda příliš rychle vyvařila, ale nepřehánějte to (čočka musí být v tekutině ponořená jen lehce).

5

Jakmile je obojí měkké, brambory jemně rozmačkejte do krémovější konzistence.

6

Vyndejte svázané bylinky a přidejte smetanu a špenát. Promíchejte a dochuťte solí, pepřem.

7

Servírujte zakápnuté olivovým olejem a vinným octem.

Krémová čočka se špenátem 2 Foto: Krémová čočka se špenátem, foto: pinchofyum.com

Videa

reklama

reklama