Krémová batátová polévka s čočkou

Doba přípravy:
Počet porcí: 2–4
Krémová batátová polévka s čočkou Foto:
Krémová batátová polévka s čočkou
Foto: Kitchenette.cz

Polévka se výborně hodí pro chladné podzimní dny, kdy potřebujeme více energie i vitamínů. Pokud si uvaříte exotickou verzi se zázvorem, prohřeje vás polévka ještě lépe.

Suroviny
přepuštěné máslo nebo rostlinný olej 1–2 lžíce
šalotka, pokrájená na kostičky 3 ks
batát 400 g
mrkev 400 g
kořenová petržel 1 ks
neuvařená čočka (např. beluga) 1 hrnek
mořská sůl
Klasická verze:
čerstvý tymián 4 větvičky
kousek celé skořice
nové koření 6 kuliček
Exotická verze:
kořen zázvoru, oloupaný a nakrájený na plátky 8 cm
kousek celé skořice
kardamom 3 tobolky
plechovka kokosového mléka 400 ml
čerstvý koriandr na servírování
Postup
1

Čočku si ideálně předem namočte. Když je nabobtnaná, dejte ji do hrnce s několikanásobkem vody a uvařte ji doměkka, ale stále tak, aby držela pěkně pevný tvar a formu. Prudký var by mohl také zapříčinit potrhání a narušení pěkně hladkého povrchu, tak ji vařte jemně. Hotovou čočku slijte přes cedník, můžete lehce proprat čistou vodou a odložte.

2

Ve velkém hrnci orestujte na tuku šalotky doměkka. Přidejte k nim oškrábanou a na kusy pokrájenou mrkev a petržel. Mezitím, co se restují, oškrábejte batáty a nakrájejte je na střední kostičky.

3

Přidejte je k zelenině do hrnce spolu s kořením, podle toho, jakým směrem jste se rozhodli vydat. Pokud připravujete exotickou verzi, kokosové mléko ještě nepřidávejte, to bude následovat až s tekutou složkou.

4

Protože koření později budete z polévky vyndávat, je praktické svázat ho do kousku mušelínu a vytvořit svazeček, pytlíček bylinek, "bouquet garni".

5

Směs zeleniny a koření, pokud zůstalo volně vložené, pěkně promíchejte a po chvíli restování zalijte horkou vodou nebo vývarem tak, aby byla všechna zelenina ve vodě. Pro exotickou verzi část tekutiny nahraďte kokosovým mlékem. Protože polévku nebudeme zahušťovat, nepřidávejte vody či vývaru příliš.

6

Hrnec přiklopte poklicí a nechte pomalu vařit, dokud nebude všechna zelenina měkká na skus. Nyní z polévky vyjměte všechno koření nebo bouquet garni, rozmixujte na opravdu jemný krém, dochuťte solí a případně pepřem a na závěr přidejte uvařenou luštěninu. Servírujte s čerstvým koriandrem nebo u klasické verze s petrželkou.

Krémová batátová polévka s čočkou 2 Foto:

Krémová batátová polévka s čočkou; foto: Kitchenette.cz

Objevte nový food blog!

Markéta PavlejeKitchenette.cz je jeden z nejhezčích food blogů v Čechách. Jeho autorka Markéta Pavleje Šimrová je známou vizážistkou, která si z prostředí módy často odskakuje do kuchyně a tam vaří neskutečné dobroty.

I na fotkách je vidět, že Markéta má velké vizuální cítění, okamžitě na ty laskominy dostanete chuť. Na blogu najdete recepty, které určitě zvládnete uvařit, navíc jsou většinou zdravé, ze základních surovin, ideálně čerstvých a z velké části regionálních a sezonních.

Videa

reklama

reklama