Křehký ovocný koláč se smetanovým krémem

Doba přípravy:
Počet porcí: 6
Křehký ovocný koláč se smetanovým krémem  Foto:
Křehký ovocný koláč se smetanovým krémem
Foto: Johana Pošová

Koláče z křehkého těsta, jako je linecké, patří do repertoáru každé slušné kuchařky zejména v chladnější roční doby. Ovšem ani v letní rychlé a zejména na ovoce bohaté podobě nemají chybu. Obzvlášť v takto luxusním provedení.

Článek

Zahradní koláč Foto:

Nejlepší ovocné koláče od českých foodblogerů

I naši spolupracující čeští foodblogeři si libují v koláčích. Dnes pro vás máme výběr těch ovocných, které rozhodně stojí za vyzkoušení :)
Suroviny
Korpus:
jemně mleté mandle 50 g
sůl 1 lžička
cukr moučka 2 lžičky
hodně studené máslo nakrájené na kostičky 110 g
ledově studená voda 1–2 lžíce
Náplň:
mascarpone pokojové teploty 1 kelímek
cukr moučka 1 vrchovatá lžička
citronový krém lemon curd, hotový, nebo podle receptu níže 200 g
jahody nakrájené na plátky 250 g
maliny 250 g
několik lžic jahodové zavařeniny
lístky máty na ozdobu
Postup
1

Promíchejte mouku, mleté mandle, sůl a cukr ve velké míse. Přidejte kousky másla a zapracujte je k suchým přísadám. Přidejte žloutek promíchaný s jednou lžící vody a směs dál propracovávejte prsty, až se spojí. Je-li třeba, přidejte druhou lžíci vody.

2

Těsto namačkejte do koláčové formy s odnímatelným dnem, čtverhranné nebo kulaté, nebo do malých koláčových forem. Dno těsta propíchejte vidličkou a formu s těstem dejte asi na hodinu do ledničky.

3

Troubu předehřejte na 180 °C, formu vložte do trouby a korpus pečte 12 až 15 minut, až bude zlatohnědý. Nechte ho úplně vychladnout, než ho naplníte.

4

Na náplň ušlehejte smetanu dotuha, zašlehejte do ní mascarpone a cukr. Pak vařečkou zatřete citronový krém. Nakrájené jahody promíchejte v misce s malinami a pak se zahřátou zavařeninou. Koláč naplňte smetanovým krémem a navršte na něj ovocnou směs. Chcete-li, ozdobte lístky máty.

PRIMA TIP: LEMON CURD

O domácím citronovém krému jménem lemon curd jsme už několikrát psali, ale neškodí osvěžit paměť. Existují na něj snad stovky receptů, zkuste třeba tento: Ze 3 chemicky neošetřených citronů oloupejte škrabkou na brambory v tenké vrstvě kůru. V robotu nebo sekáčku ji rozšlehejte s 1 ½ hrnkem krupicového cukru najemno. Utřete 120 g másla do pěny, spojte s citronovým cukrem, po 1 zatřete 4 velká vejce, 120 ml citronové šťávy a špetku soli. Směs pak zahřívejte v silnostěnném kastrolu za stálého míchání asi 10 minut, až zhoustne (dojde k tomu tak asi při 76 °C, nemá tedy dojít k varu). Přelijte do sklenice a uchovejte v chladu.

Křehký ovocný koláč se smetanovým krémem  Foto: Křehký ovocný koláč se smetanovým krémem; foto: Johana Pošová

Recept

Lemon curd  Foto:

Lemon curd – citronový krém

Malé skleničky plné zlatého citronového krému jsou skvělé jako dárek, ale určitě si nechte doma nějaké po ruce, protože je to zkrátka hříšná dobrota. Svůj recept nám...

Recept

Citronový cheesecake s krémem Lemon curd  Foto:

Citronový cheesecake s krémem Lemon curd

Tento koláč je do horkých letních dnů přímo ideální. Citrony a krém Lemon curd dodávají cheesecaku tu správnou svěžest.

Recept

Earl Grey sušenky s lemon curd  Foto:

Earl Grey sušenky s lemon curd

Vynikajicí máslové sušenky získají svěží švih díky citronovému krému. Ten můžete využít i jako náplň do palačinek nebo si ho namazat na toust.

Videa

reklama

reklama