Křehký koláč s karamelizovanou bílou čokoládou

Doba přípravy:
Počet porcí: 10–12
Křehký koláč s karamelizovanou bílou čokoládou  Foto:
Křehký koláč s karamelizovanou bílou čokoládou
Foto: L.A. CREATIVE FOOD

Naprosto neodolatelná kombinace křehkého těsta, kterému zhnědlé máslo dodá famózní hloubku chuti. Totéž se stane s bílou čokoládou, když ji necháte zkaramelizovat.

Článek

Čokoládový dortík s karamleovou náplní Foto:

20 lákavých receptů s hříšně dobrým karamelem

Milovníci sladkého, zbystřete! Máme pro vás plnou náruč receptů, kterým kraluje sladký karamel. Dorty, koláče, zákusky i drobné karamelky, pokud potřebujete osladit si...
Suroviny
Těsto:
máslo, nakrájené 225 g
přírodní krupicový cukr 130 g
jemný krupicový bílý cukr 220 g
vanilkový extrakt 1 lžička
vejce 2 ks
hladká mouka, prosátá 375 g
jedlá soda, prosátá 1 lžička
vinný kámen, prosátý (nebo ztužovač šlehačky či bezfosfátový kypřicí prášek) 2 lžičky
Náplň:
kvalitní bílá čokoláda 720 g
smetana 250 ml
Postup
1

Troubu předehřejte na 160 °C. Máslo dejte do velkého nepřilnavého kastrolu nebo pánve a na vysokém stupni za promíchávání nechte rozpustit. Vařte 3 až 4 minuty, až máslo zpění a začne hnědnout. Pak ho vlijte do mísy a nechte vychladnout, trvá to asi 15 až 20 minut.

2

Zhnědlé máslo, oba cukry a vanilku pak šlehejte elektrickými metlami nebo v robotu asi 5 minut, až se spojí. Po jednom přidejte vejce a vždy dobře zašlehejte. Pak vmíchejte mouku, sodu a vinný kámen a na nízkém stupni šlehejte, aby se vše spojilo.

3

Těsto vyválejte mezi dvěma kusy pečicího papíru na obdélník cca 30 x 40 cm a položte ho na velký plech.

4

Pečte asi 20 až 22 minut, až bude těsto zlatohnědé a uprostřed ještě trochu vláčné. Nechte ho vychladnout na plechu.

5

Zatímco těsto chladne, snižte teplotu trouby na 120 °C a čokoládu dejte do hlubokého plechu. V troubě ji vařte 10 minut, vyjměte, rozestřete do rovnoměrné plochy stěrkou a pak vraťte do trouby. Vařte ještě 40 až 45 minut, každých 10 minut promíchávejte, až získá zlatohnědou barvu.

6

Čokoládu přesuňte do velké mísy. Smetanu zahřejte v kastrůlku těsně pod bod varu a pak ji postupně zašlehejte do čokolády. Vzniklým krémem potřete koláč, dejte ho na 15 až 20 minut do ledničky zpevnit a pak krájejte na řezy.

PRIMA TIP: Nelekejte se, když čokoláda během pečení v troubě vypadá trochu zrnitě, po přidání smetany se vyšlehá dohladka.

Křehký koláč s karamelizovanou bílou čokoládou  Foto: Křehký koláč s karamelizovanou bílou čokoládou; foto: L.A. CREATIVE FOOD

Videa

reklama

reklama