Křehký koláč s borůvkami a mascarpone

Doba přípravy:
Počet porcí: 6
Křehký koláč s borůvkami a mascarpone  Foto:
Křehký koláč s borůvkami a mascarpone
Foto: L.A. CREATIVE FOOD

Jemné a křupavé těsto a famózní náplň ze smetanového mascarpone, korunovaná borůvkami plnými šťávy… dezert tohoto léta (a mnoha dalších, a možná nejen léta).

Suroviny
Těsto:
hladká mouka, prosátá 225 g
studené máslo, nakrájené na kousky 125 g
cukr moučka, prosátý 80 g
vejce 3 ks
vanilkový extrakt 2 lžičky
ledová voda 1 lžíce
Náplň:
citronová kůra, najemno nastrouhaná 2 lžíce
cukr moučka, prosátý 80 g
vanilkový extrakt
čerstvé borůvky 375 g
cukr moučka na poprášení
Postup
1

Na těsto dejte mouku, máslo a moučkový cukr do robotu a krátkými pulzy prošlehejte na drobenku. Nechte motor běžet a přidejte žloutky a vanilku, pak vodu. Prošlehejte jen tolik, aby se těsto spojilo. Pak ho vytvarujte jako placku a zabalené nechte asi 1 hodinu v ledničce.

2

Troubu předehřejte na 180 ºC. Těsto vyválejte mezi 2 fóliemi na 3mm výšku a vyložte jím lehce vymazanou, nejlépe otevírací vroubkovanou koláčovou formu. Okraje začistěte, dno těsta propíchejte vidličkou, vyložte papírem, zatižte suchými fazolemi a předpečte (trvá to 10 minut).

3

Sejměte papír s fazolemi a těsto zapékejte dalších 10 minut do světle zlaté barvy. Mascarpone promíchejte s citronem a moučkovým cukrem, naplňte koláč, posypte borůvkami a před podáváním poprašte moučkovým cukrem.

Křehký koláč s borůvkami a mascarpone  Foto: Křehký koláč s borůvkami a mascarpone; foto: L.A. CREATIVE FOOD

Videa

reklama

reklama