Křehké těsto

Doba přípravy:
Počet porcí: 1 koláč
Křehké těsto Foto:
Křehké těsto
Foto: archiv TV Mňam

Základ většiny koláčů a sladkých dobrot je těsto. Křehké těsto patří mezi to nejpoužívanější a také mezi to nejlehčí. Ukážeme vám, jak vytvořit lahodné křehké těsto, díky kterému budou vaše dobroty nepřekonatelné.

Pusťe se do přípravy křehkého těsta podle našeho videoreceptu:

Další videorecepty z edice Prima FRESH najdete na Primě PLAY.

Suroviny
špetka soli
máslo 150 g
Navíc:
suché luštěniny
pečicí papír
Postup
1

Troubu vyhřejte na 180 °C.

2

V míse smíchejte mouku a sůl. Přidejte chladné máslo nakrájené na větší kostky. Prsty vše prohněťte a vytvořte drobenku. Přidejte vodu a opět vše prsty důkladně prohněťte, až vznikne hladké těsto.

3

Těsto z mísy přemístěte na pomoučněnou plochu a rozválejte. Těsto přeneste do máslem vymazané formy a na několika místech propíchejte vidličkou.

4

Na korpus dejte pečicí papír a luštěniny, aby se těsto během pečení nenafouklo. Pečte ve vyhřáté troubě cca 15 minut.

Připravte si báječné moučníky z křehkého těsta:

Recept

Francouzský jablečný koláč  Foto:

Francouzský jablečný koláč

Křehké těsto a hned dvojitá šťavnatá náplň ze skvělých podzimních jablek. To vše ve stylovém provedení francouzského střihu – a navíc krok po kroku – rovná se dezert měsíce!

Recept

Francouzský citronový koláč  Foto:

Francouzský citronový koláč

Křehký koláč s hedvábným citronovým krémem najdete v každé francouzské patisserii. Kuchař Michal Nikodem vás ho naučí krok za krokem!

Recept

Koláč s jahodovým mascarpone Foto:

Koláč s jahodovým mascarpone

Tento pečený koláč připomíná ovocný cheesecake. Základem je ale křehké linecké těsto a na něm najdete krémovitou náplň plnou ovoce. Pokud milujete jahody a cheesecaky nebo...

Recept

Dýňový koláč s pekany Foto:

Dýňový koláč s pekany

Dýně je fantastická surovina, kterou můžete připravovat naslano i nasladko. Koláč s dýňovou náplní vás příjemně překvapí, zvlášť ve spojení s opečenými pekany, které mají...

Videa

reklama

reklama