Křehká galetka s jahodami a rebarborou

Doba přípravy:
Počet porcí: 2 ks
Křehká galetka s jahodami a rebarborou Foto:
Křehká galetka s jahodami a rebarborou
Foto: archiv Prima FRESH

Tady není o aristokratickém původu pochyb – galetky jsou ryze francouzským rodem. A tajemství této? Inu, ten panáček ruské vodky…

Suroviny
Těsto:
sůl 1 lžička
studené máslo, nakrájené na kostičky 170 g
studený rostlinný tuk, nakrájený na kostičky 110 g
vychlazená vodka 60 ml
studená voda 60 ml
Náplň:
rebarbora, nakrájená na plátky 4 stonky
jahody 200 g
hladká mouka 2 lžíce
kůra z 1 pomeranče
nasekaný kandovaný zázvor 2 lžíce
vanilkový extrakt 1 lžička
máslo 1 lžíce
Postup
1

Na těsto promíchejte v míse mouku a sůl. Vpracujte máslo a tuk, až vznikne hrubší drobenka. Pokropte ji vodkou a vodou a spojte v mírně lepkavé těsto. Rozdělte ho na dva díly, vytvarujte plošší koule a zabalené do fólie dejte nejméně na 1 hodinu do chladu. Před použitím rozválejte každou kouli na plát o výšce asi 3 mm.

2

Na náplň promíchejte v míse nakrájenou rebarboru, přepůlené jahody, cukr, mouku, pomerančovou kůru, vanilku a zázvor a nechte 15 minut stát. Těsto vyválejte na placku a tu položte na plech lehce vymazaný máslem. Děrovanou naběračkou přesuňte náplň do středu těsta, okolo ponechte asi 5cm okraj volný. Troubu předehřejte na 190 °C.

3

Náplň poklaďte kousky másla, okraje těsta přehrňte (s ledabylou francouzskou elegancí) dovnitř a galetku pečte 35 až 40 minut, až těsto zezlátne a náplň bude lehce bublat. Nechte ji na mřížce asi hodinu chladnout.

Článek

Nejlepší recepty z rebarbory Foto:

7 skvělých receptů z rebarbory

Rebarbora nebo-li reveň je vytrvalá bylina se zelenými až červenými řapíky, které jsou po zimě vítaným zdrojem vitaminů a především svěží chutě.
Videa

reklama

reklama