Králík s omáčkou agrodolce

Doba přípravy:
Počet porcí: 2–4
Králík s omáčkou agrodolce  Foto:
Králík s omáčkou agrodolce
Foto: archiv FTV Prima / Karolína domácí kuchařka

Tradiční italská omáčka má sladkokyselou chuť a můžete ji připravit s různými druhy masa. Servíruje se i samostatně s těstovinami. V dnešním receptu vyzkoušejte jemné králičí maso s voňavou rýží jako přílohou.

Kulinární pořad Karolína, domácí kuchařka sledujte každou neděli na Prima LOVE!

Suroviny
králík 600–700 g
vinný ocet 60 ml
malá cibule 1 ks
česnek 3 stroužky
mrkev 1 ks
řapíkatý celer 1 řapík
pancetta 100 g
celý jalovec 3 kuličky
celý černý pepř 5 kuliček
voda 500 ml
rozinky 1 hrst
celé loupané mandle 1 hrst
vlašské ořechy 1 hrst
sůl a čerstvě namletý pepř
rýže basmati k podávání
Postup
1

Cibuli, zeleninu a pancettu nakrájejte na malé kousky.

2

Porce králíka osolte, opepřete a obalte v mouce (přebytky oklepejte, ať nepadají do kastrolu). V kastrolu rozpalte olivový olej a na prudkém plameni na něm opečte maso ze všech stran dozlatova. Pak ho přendejte do misky, snižte plamen na střední stupeň, přidejte máslo, počkejte až se rozpustí a pak vložte nakrájenou cibuli, mrkev, celer a česnek. Opékejte cca 5 minut, přidejte pancettu, jalovec (mírně ho rozmáčkněte nožem), pepř, tymián a cukr a nechte ještě minutku péct, až se koření rozvoní. Vraťte zpět do kastrolu maso. Pak už doplňte jen ocet a cca 500 ml vody, přiklopte pokličkou a nechte cca 45 minut probublávat. Mezitím dejte vařit rýži.

3

Ke konci můžete do silnější části masa píchnout, jestli je dostatečně měkké. Pokud ano, přidejte mandle, rozinky, pokrájené ořechy a čokoládu nalámanou na kostičky. Na mírném plameni nechte čokoládu rozpustit a vše ostatní prohřát za občasného promíchání – bude to trvat jen několik minut. Jako přílohu podávejte bílé pečivo, rýži, nebo klidně i polentu.

Králík s omáčkou agrodolce  Foto: Králík s omáčkou agrodolce; foto: archiv FTV Prima / Karolína domácí kuchařka

Článek

Pečený králík na česneku Foto:

16 výtečných receptů z králičího masa

Králičí maso je velmi lehké a málo tučné. Je proto ideální, pokud z nějakého důvodu držíte dietu, ale pochutnáte si na něm, i když diety nepotřebujete. Aby maso nebylo...

Videa

reklama

reklama