Králičí stehna v ciderové cibuládě a šťouchané brambory s jablky

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Králičí stehna v ciderové cibuládě a šťouchané brambory s jablky  Foto:
Králičí stehna v ciderové cibuládě a šťouchané brambory s jablky
Foto: Silvie Kolevová / Jídlo jako vášeň

Králík je v Čechách a na Moravě tradičně oblíbené maso. Při troše péče zůstane krásně šťavnaté, s výtečnou cibuládou skvěle ladí s podzimem stejně jako originální šťouchané brambory s jablkem.

Sledujte kulinární show Karolína, domácí kuchařka každou sobotu v 17.00 na Primě!

Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:

Suroviny
Králík:
králičí stehna 4 ks
slanina v celku 100 g
sádlo 2 lžíce
hodně velké cibule, na kousky 4 ks
česnek na plátky 4 stroužky
sušený tymián 1 lžička
sladká paprika 1 lžička
sůl a čerstvě namletý pepř
třtinový cukr 1 lžíce
kremžská hořčice 1 lžíce
suchý cider (nebo francouzský cidre) 500 ml
čerstvý tymián na ozdobu
Šťouchané brambory:
brambory, oloupané a nakrájené 1 kg
sůl a čerstvě namletý pepř
česnek na plátky 2 stroužky
olivový olej 1 lžíce
máslo 3 lžíce
jablko, oloupané a nakrájené na plátky 1 ks
hladkolistá petrželka 1 menší hrst
Postup
1

Králík: Králičí stehna prošpikujte proužky z poloviny slaniny a zbytek nakrájejte na kostičky. Stehna osolte a opepřete a odložte do misky. Troubu rozehřejte na 180–200 °C.

2

Sádlo rozpusťte v kastrolu vhodném do trouby (nejlépe litinovém), opečte na něm nakrájenou slaninu a cibuli dorůžova, pak přidejte i králičí stehna a opékejte dozlatova (v tu chvíli by měla být zlatavá i cibule). Pak přidejte česnek, tymián, papriku, sůl a pepř, cukr, hořčici a ještě cca 2 minuty za občasného promíchnutí opékejte, pak zalijte ciderem. Přiveďte k varu, přiklopte a kastrol přesuňte na 1–1,5 hodiny do trouby. Občas přelijte stehna šťávou a podle potřeby můžete mírně podlít ciderem nebo vodou.

3

Když je maso měkké, ochutnejte, přidejte citronovou šťávu, odklopte a dopečte na barvu, asi 10–15 minut. Pak znovu ochutnejte – můžete přisolit, přisladit, přidat trochu cideru – výsledná chuť má být sladkokyselá.

4

Šťouchané brambory s jablky: Uvařte oloupané a nakrájené brambory v osolené vodě doměkka. Mezitím oloupejte jablko, vykrojte jádřinec a nakrájejte jablko na tenké plátky. Česnek oloupejte a nakrájejte také na tenké plátky.

5

V pánvi rozehřejte lžíci oleje s polovinou másla, vložte jablka a česnek, osolte, lehce opepřete a opékejte na mírnějším ohni do měkka. Trvá to jen pár minut.

6

Brambory slijte, vyklopte k nim jablka z pánve se šťávou i česnekem, přidejte zbylé máslo a rozšťouchejte je. Ochutnejte, je-li třeba, dochuťte a vmíchejte hrubě nasekané lístky petržele.

Králičí stehna v ciderové cibuládě a šťouchané brambory s jablky  Foto: Králičí stehna v ciderové cibuládě a šťouchané brambory s jablky; foto: Silvie Kolevová/Jídlo jako vášeň

Karolína, domácí kuchařka – JÍDLO JAKO VÁŠEŇ

Karolína Kamberská

Jídlo jako vášeň Foto:

Třetí kniha gastronomické novinářky a televizní kuchařky Karolíny Kamberské navazuje na předchozí velmi úspěšné tituly Karolína, domácí kuchařka a Štěstí z kuchyně i na oblíbený televizní pořad o vaření na TV Prima. Autorka v nové knize s nadsázkou přiznává, že možná jídlu přikládá moc velký význam – ale považuje zkrátka za velmi blahodárné udělat si na jídlo čas a uprostřed stolu zapálit svíčku.

V tomto svém přístupu k jídlu cítí Karolína spřízněnost se Středomořím, proto právě tam hledala inspiraci pro řadu receptů. Kromě toho kniha nabízí nápady, jak pohostit větší společnost přátel či partu malých děti - zkrátka každého, s kým se čtenář chce o svou lásku k jídlu podělit.

Kniha obsahuje jak všechny recepty z nové podzimní řady pořadu Karolína, domácí kuchařka, tak recepty vytvořené pouze pro tuto knihu. Stejně jako u předchozích Karolíniných kuchařek je každý recept doplněn krásnou barevnou fotografií od Silvie Kolevové a také praktickými tipy, díky kterým jídlo snadno uvaří i začínající kuchaři. Čtenáři se opět mohou těšit i na Karolíniny postřehy a vzpomínky, které se vážou k jednotlivým jídlům.

Kniha vychází začátkem listopadu 2016.

Videa

reklama

reklama