Kořeněný kuskus s pečeným masem a sušeným ovocem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Kořeněný kuskus s pečeným masem a sušeným ovocem Foto:
Kořeněný kuskus s pečeným masem a sušeným ovocem
Foto: domácí kuchařka

Kuskus je skvělá surovina, kterou můžete snadno a rychle proměnit v báječnou lahůdku. Tato verze funguje jako samostatné jídlo, pokud ale vynecháte maso od včerejška, můžete ho servírovat i jako přílohu k čerstvě připravené pečínce nebo jako vegetariánský pokrm.

Sledujte novou kulinární show Karolína, domácí kuchařka každou sobotu v 18.10 na Primě!

Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:

Suroviny
instantní kuskus 200 g
olivový olej 3 lžíce
červená cibule pokrájená na kolečka 2 ks
česnek pokrájený na plátky 5 stroužků
červená paprika pokrájená na proužky 3 ks
pečené maso od včerejška asi 300 g
kari koření 1/2 lžičky
mletý zázvor 1/2 lžičky
mletý římský kmín 1/2 lžičky
sůl
čerstvě namletý pepř
bílé víno nebo voda 1 dl
rozinky 100 g
sušené švestky, pokrájené 50 g
blanšírované mandle 100 g
med 1 lžíce
hladkolistá petržel, pokrájená 1 hrst
Postup
1

Kuskus připravte podle návodu na obalu – důležitý je poměr vody a kuskusu – nikdy nejděte pod poměr k jednomu dílu kuskusu minimálně jeden a půl díly vody. Do hotového kuskusu vmíchejte trochu olivového oleje a nechte ho odpočívat ve velké ozdobné míse zakrytý poklicí (nebo alobalem).

2

Na velké pánvi rozpalte olivový olej. Opečte na něm cibuli a česnek, po cca třech minutách přidejte papriku a pečené maso, sůl a všechno koření. Lehce podlijte bílým vínem. Za občasného míchání opékejte ještě cca 7 minut. Pak přidejte rozinky, sušené švestky a med. Rozmíchejte, ochutnejte a případně dosolte a dokořeňte.

3

Hotovou omáčkou přelijte kuskus v míse, několika tahy lehce promíchněte. To, že v některém místě zůstane víc omáčky a v některém víc kuskusu, není na škodu – někdo má rád silnější chuť, někdo si kuskus omáčkou jen lehce ochutí…

4

Kuskus totiž postavíte na stůl v této míse, posypete petrželí a každý si nandá podle své chuti.

Kořeněný kuskus s pečeným masem a sušeným ovocem Foto:

Kořeněný kuskus s pečeným masem a sušeným ovocem, Foto: Karolína, domácí kuchařka

Karolína, domácí kuchařka

Karolína, domácí kuchařka - kniha Foto:

Karolína Kamberská

Kniha je oslavou domácího vaření. Gastronomická novinářka, písničkářka a matka tří dětí Karolína Kamberská ve svých receptech vychází z tradic našich babiček, ale přetváří je pro 21. století. Recepty předávané z generace na generaci, kuchařská invence i inspirace z cest tvoří praktickou výbavu pro všechny, kterým záleží na tom, aby chvíle u společného stolu byly malou každodenní radostí.

Podstatným rozšířením nabídky jídel z televizního pořadu "Karolína, domácí kuchařka" vznikla pestrá kolekce receptů, které vám pomohou vařit nápaditě, z dostupných surovin a v krátkém čase. Karolína dobře zná z vlastní zkušenosti všechny zapeklité situace, které moderní hospodyně doma čekají. A její kuchařka je řeší s bravurou, vtipem a pochopením.

Videa

reklama

reklama