Kořeněný chlebíček se zapečenou hruškou

Doba přípravy:
Počet porcí: 6
Kořeněný chlebíček se zapečenou hruškou  Foto:
Kořeněný chlebíček se zapečenou hruškou
Foto: L.A. CREATIVE FOOD

Velká krása – dezert, který vypadá jak z výstavy, a přitom k jeho přípravě budete potřebovat jen kapku zručnosti.

Suroviny
Hrušky:
středně velké křupavé hrušky, oloupané, ale se stopkou 3 ks
suché bílé víno 750 ml
badyán 3 ks
kardamom 8 tobolek
celá skořice 2 svitky
Těsto:
změklé máslo 200 g + na vymazání
vejce 4 ks
hladká prosátá mouka 200 g
mletý karadamom 1 vrchovatá lžička
špetka soli
případně nalámaná bílá čokoláda 90 g
Postup
1

Hrušky nejprve takzvaně pošírujte, tedy povařte na velmi mírném varu ve víně s cukrem, hřebíčky, badyánem, kardamomem a skořicí. Vařte podle velkosti a druhu hrušek asi 30 minut na mírném plameni, až hrušky změknou, ale budou ještě držet tvar. Vyjměte je a nechte vychladnout. K vínu vlijte 300 ml vody a na prudším varu zredukujte tekutinu na polovinu.

2

Troubu předehřejte na 170 °C. Ručním šlehačem utřete máslo s cukrem do pěny. Po jednom zatřete vejce, další přidejte, až bude to předchozí zapracované. Navrch směsi prosejte mouku s kypřicím práškem, kardamom a sůl a vše i se zredukovaným rozvarem zpracujte dohromady.

3

Chlebíčkovou formu vymažte máslem a vyložte pečicím papírem, který také vymazejte máslem. Do formy přesuňte těsto a vmáčkněte do něj hrušky, aby stály rovně a stopky vyčuhovaly. Chlebíček pečte 40 minut, vyzkoušejte špejlí, jestli je propečený. Nechte vychladnout ve formě, pak opatrně vyjměte a nechte úplně vychladnout na mřížce. Chcete-li, přelijte ho bílou čokoládou, kterou opatrně rozehřejte ve vodní lázni.

Kořeněný chlebíček se zapečenou hruškou  Foto:

Kořeněný chlebíček se zapečenou hruškou, foto: L.A.CREATIVE FOOD

V podzimním čísle časopisu Prima FRESH najdete další báječné recepty na moučníky s jablky, hruškami a švestkami:

Článek

Prima FRESH - podzim 2015  Foto:

Užijte si podzimní sklizeň s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Dny se zkracují, po ránu se na loukách povalují chuchvalce mlhy a noci začínají přinášet chlad, který připomíná, že léto skutečně končí. Tahle chvíle si žádá oprášit...
Videa

reklama

reklama