Koprová omáčka se ztraceným vejcem a novými bramborami

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Koprová omáčka se ztraceným vejcem a novými bramborami Foto:
Koprová omáčka se ztraceným vejcem a novými bramborami
Foto: archiv Gurmet

Nezaměnitelná vůně čerstvého kopru a nové brambory jednoznačně patří k létu. Varianta se ztraceným vejcem je klasika.

Suroviny
nové brambory 750 g
máslo 1 lžíce
hladká mouka 1 lžíce
mléko 250 ml
kopr 1 svazek
citron 1/2 ks
cukr 1 špetka
ocet 1 lžíce
vejce 4 ks
sůl
Postup
1

Oloupané brambory nakrájejte na čtvrtky a vložte je do hrnce s osolenou vroucí vodou. Rychle přiveďte k varu a pak pomalu vařte doměkka asi 20 minut. Uvařené brambory slijte.

2

Mezitím zahřejte v rendlíku máslo. Když začne pěnit a vonět, přimíchejte do něj mouku a pomalu ji osmahněte do světle žluta. Za stálého míchání přilévejte studené mléko a smetanu. Rozmíchejte dohladka a vařte na mírném ohni asi 15 minut, aby omáčka ztratila moučnou chuť. Osolte ji, přidejte nasekaný kopr a ještě minutu povařte. Podle chuti přikyselte citronovou šťávou a přislaďte.

3

Mezitím si připravte vodu na ztracená vejce. Do kastrolu nalijte asi 500 ml vody, osolte ji, okyselte lžící octa a přiveďte k varu. Voda se musí vařit jen mírně – stačí, aby se čeřila. Každé vejce opatrně rozklepněte do zvláštního šálku. Lžící udělejte ve vodě vír a na malé naběračce do ní zlehka vložte vajíčko. Vír způsobí, že se bílek pěkně ovine kolem žloutku. Vařte mírným varem 2–3 minuty. Hotové vejce vyndejte děrovanou naběračkou a přendejte do teplé vody. Tak uvařte jedno po druhém. Omáčku podávejte s bramborami a vejcem, ozdobeným snítkami kopru.

4

PRIMA TIP: Horkou jíšku zalévejte studeným mlékem, aby se nenadělaly žmolky. Pokud se přece jen udělají, omáčku propasírujte přes cedník nebo rozmixujte tyčovým mixérem.

Koprová omáčka se ztraceným vejcem a novými bramborami Foto: archiv Gurmet

Koprová omáčka se ztraceným vejcem a novými bramborami. Foto: archiv Gurmet

 

Gurmet Vaše škola vaření

Gurmet - archiv II.Měsíčník Gurmet (dříve Chef Gurmán) patří mezi nejlepší tuzemské časopisy o vaření už řadu let. Jeho velkou předností jsou vlastní recepty z dostupných surovin a s dobře vysvětleným postupem (některé krok za krokem), které pro focení připravují zkušení foodstylisté. Jsou tedy prověřené a všechny opravdu fungují! Za dlouhou dobu svého trvání Gurmet disponuje velkým archivem receptů, ze kterého pro vás pravidelně vybíráme ty nejlepší!

V aktuálních vydáních Gurmetu najdete řadu rubrik s klasickými či moderními tuzemskými i zajímavými regionálními pokrmy. Kromě domácích časopis představuje také jídla ze světových kuchyní (letos odstartoval projekt Gurmet kolem světa) a nezapomíná ani na zdravou výživu nebo vaření s dětmi a pro děti. Obsah Gurmetu doplňují zajímavé informace o známých, méně známých a sezonních surovinách, gastronomických trendech, dobrých restauracích či novinkách na trhu. Nenašli jste informaci, která vás zajímá? Ptejte se, odpověď najdete v poradně. S Gurmetem můžete také vyhrát v soutěžích nebo získat odměnu za dopis či výhodné předplatné. Přihlásit se můžete rovněž na kurzy vaření, které časopis pořádá každý měsíc (více na www.igurmet.cz).

Objednejte si roční předplatné časopisu Gurmet za speciální cenu 299 Kč! Více informací najdete ZDE.

Videa

reklama

reklama