Konfitovaný králík s pomerančovým chutney a lokšemi

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Konfitovaný králík s pomerančovým chutney Foto:
Konfitovaný králík s pomerančovým chutney
Foto: archiv Schneider uzeniny

Králičí maso má tendenci k vysušení, proto se k němu často přidává slanina nebo kousek bůčku, který zaručí šťavnatost. Pokud navíc zvolíte úpravu konfitování, nebo-li pomalé vaření v tuku, bude maso krásně měkké a plné šťávy.

Suroviny
Stehna:
králičí stehna 4 ks
Schneider snídaňová slanina 12 plátků
sůl a čerstvě namletý pepř
husí sádlo 1 kg
Chutney:
pomeranče 2 ks
máslo 1 lžíce
čerstvé nebo mražené brusinky 150 g
třtinový cukr 2 lžíce
jablečný mošt 100 ml
suché bílé víno 50 ml
celá skořice 1 svitek
badyán 4 hvězdičky
sůl a čerstvě namletý bílý pepř
Lokše:
brambory uvařené ve slupce (ideálně den předem) 1 kg
sůl
husí sádlo
Postup
1

Králičí stehna den předem bohatě nasolte, proložte snítkami tymiánu, zakryjte fólií a nechte odpočinout. Druhý den oklepejte přebytečnou sůl. Každé stehno pečlivě zabalte do plátků Schneider snídaňové slaniny. Rozehřejte troubu na 80 °C a v pekáči rozpusťte husí sádlo. Obalená stehna do rozpuštěného sádla opatrně zcela ponořte, přidejte i snítky tymiánu. Vraťte do trouby a nechte při 80 °C konfitovat asi 4–5 hodin, než budou stehna měkká.

2

Na chutney si z pomerančů vykrájejte dužinu bez bílých blan. V rendlíku rozpusťte máslo, přidejte k němu cukr a brusinky. Nechte společně zkaramelizovat. Přidejte koření a bílé víno, které nechte vyvařit. Poté přidejte vykrájené pomeranče, jablečný mošt a svařte dohusta. Na závěr dochuťte solí a bílým mletým pepřem.

3

Na jemném struhadle nastrouhejte vychladlé a oloupané brambory a smíchejte je s moukou a špetkou soli. Na sporáku rozpalte nejlépe litinovou pánev. Z těsta vyválejte placky o tloušťce asi 3 mm, které na pánvi nasucho opékejte z obou stran tak dlouho, až se budou tvořit puchýřky. Po opečení ihned potřete rozpuštěným husím sádlem a držte v teple. Pozor, s těstem je potřeba pracovat rychle. Při delším zpracování může začít řídnout.

4

Před servírováním vyjměte opatrně měkká stehna z teplého sádla a nechte je pod grilem nebo v prudce rozpálené troubě opéct dozlatova. Servírujte s lokšemi a připraveným chutney.

Další recepty najdete na webu jaknavelkeveci.cz.

Videa

reklama

reklama