Konfitovaná kachní stehna

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Konfitovaná kachní stehna Foto:
Konfitovaná kachní stehna
Foto: Marek Bartoš / Kulinárium

Kdo by nemiloval šťavnaté měkké kachní stehýnko s dozlatova vypečenou křupavou kůrkou? Zimní víkendy jsou pro jeho přípravu jako stvořené, zvlášť když se po obědě můžete natáhnout a strávit ho pěkně s knihou lenošením.

Článek

18 nejlepších receptů na husu a kachnu Foto:

18 nejlepších receptů na husu a kachnu

Svátek svatého Martina se blíží a přichází chvíle oprášit ty nejlepší recepisy na přípravu pečené husy. A když to nebude husa, může to být kachna. Tak jsme pro vás dali...
Suroviny
česnek 4 stroužky
hrubozrnná mořská sůl 50 g
kachní stehna 4 ks
čerstvě namletý bílý pepř 1 lžička
kachní sádlo 600 ml
kuřecí vývar 400 ml
Postup
1

Česnek podrťte, tymián nasekejte nahrubo a promíchejte se solí. Stehna opepřete a naložte do připravené směsi. Zakryjte potravinářskou fólií a uložte na 24 hodin do lednice.

2

Troubu předehřejte na 130 °C. Stehna omyjte, osušte papírovou utěrkou, vložte do přiměřeně velkého pekáče, zalijte rozpuštěným sádlem, přiklopte a vložte do předehřáté trouby zhruba na 2 hodiny. Maso změkne natolik, že půjde snadno oddělit od kosti. Vyndejte ho z trouby, nechte zchladnout a vyjměte maso z tuku.

3

Sádlo slijte a tekutinu na dně pekáče použijte pro základ šťávy. Za stálého míchání ji svařte, až zhoustne. Přilijte sběračku vývaru, promíchejte, odvařte do zhoustnutí a několikrát opakujte, až omáčka získá krásnou tmavou barvu. Přilijte zbylý vývar, osolte, opepřete podle chuti a sceďte.

4

Před podáváním kachní stehna zprudka opečte 5 minut v troubě rozehřáté na 220 °C, až bude kůže křupavá. Přelijte šťávou.

METODA: Pošírování v oleji a tucích

Při metodě jinak známé jako konfitování se suroviny pozvolna vaří v oleji či sádle při teplotě okolo 80 °C, takže i velké nebo hůře zpracovatelné kusy masa změknou. Nepoživatelný kolagen ve svalovině se tímto způsobem přemění na stravitelnou želatinu. Maso zalijte v hrnci či pekáči tukem, přiklopte a při nízké teplotě několik hodin vařte (na sporáku nebo v troubě) doměkka. Ponechání v tuku funguje jako konzervace, ale surovina v něm musí být zcela ponořená.

Kulinárium

Kulinárium Foto:

ZDENĚK POHLREICH

Po sérii úspěšných kuchařek, představuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich knihu, která jim měla logicky předcházet. Kulinárium představuje 17 kuchařských metodik a sto receptů, kterými si je můžete vyzkoušet a naučit.

„O receptech vaření není,“ tvrdí Zdeněk Pohlreich. „Celý vtip je v tom, že jakmile ovládnete pravidla, už se jen zajímáte o nabídku matky přírody, kterou zpracujete tím nejlepším možným způsobem.“ Úvodní část předkládá charakteristiky metodik, detailnější popis následuje před každou tematickou kapitolou. Jasně tak pochopíte, co se se surovinou v hrnci, pánvi nebo v troubě děje a pochopíte, jak jednotlivá jídla vznikají. A můžete se pustit do zkoušení vlastních chuťových kombinací.

Vydalo nakladatelství Sevruga, 280 stran.

 

Článek

Pikantní kachna s rebarborou Foto:

20 receptů na šťavnatá a voňavá kachní prsa

Kachní maso s červeným zelím je symbolem podzimního hodování – snad všichni mají v chladnějším počasí chuť pořádně se nasytit. Kachní maso můžete ale připravit nejen s...
Videa

reklama

reklama