Koláč z pečeného květáku s cibulkami

Doba přípravy:
Počet porcí: 6–8
Koláč z pečeného květáku s cibulkami Foto:
Koláč z pečeného květáku s cibulkami
Foto: isifa.com

Tenhle koláč má asi nejblíže k tradičnímu quiche. Díky předpečení získá zelenina výraznou chuť a vůni. Malé cibulky, před pečením pokapané medem nebo posypané cukrem a zakápnuté trochou balzamikového octa, jsou báječné.

Suroviny
malý květák rozlámaný na jednotlivé růžičky 1 ks
oloupané perlové cibulky 15 ks
med nebo hnědý cukr 45 ml nebo 20 g
voda 15 ml
sůl
čerstvě namletý černý pepř
chlazené listové těsto 400 g
dijonská hořčice 15 ml
velké vejce 2 ks
mascarpone nebo měkký tvaroh 250 g
smetana nebo mléko 125 ml
nastrouhaný tvrdý sýr, jako je parmazán nebo gruyére 200 g
Postup
1

Předehřejte troubu na 220 °C a namastěte dva pečicí plechy. Rovněž vymazejte koláčovou formu s volným dnem.

2

Náplň: Květákové růžičky promíchejte s olejem a rozložte je na jeden pečicí plech. Cibulky promíchejte se zbývajícími 30 ml olivového oleje, medem nebo cukrem a vodou a rozložte je na druhý plech. Zeleninu ochuťte solí a pepřem a pečte 25–30 minut na 220 °C. Asi uprostřed pečení zeleninu promíchejte a teplotu snižte na 180 °C.

3

Korpus z listového těsta: Koláčovou formu vyložte po dně a stranách listovým těstem, vidličkou propíchejte těsto na dně a zatižte je (těsto pokryjte alobalem nebo pečicím papírem. Naplňte korpus nevařenou rýží, fazolemi nebo jinou rovnoměrnou zátěží. Pečte 20 minut, pak vyjměte fólii nebo papír a se zátěží pečte ještě 5 minut).

4

Předpečené těsto potřete hořčicí. Pak rozmístěte na korpus květákové růžičky a cibulky. Vyšlehejte dohromady vejce, mascarpone nebo tvaroh, smetanu nebo mléko, bílý pepř a muškátový oříšek. Vmíchejte polovinu sýru. Přelijte vaječnou směsí zeleninu, zasypte zbývajícím sýrem a pečte asi 40 minut.

Koláč z pečeného květáku s cibulkami Foto: isifa.com

Koláč z pečeného květáku s cibulkami, foto: isifa.com

Videa

reklama

reklama