Koláč z křehkého těsta s jostou a rybízem

Doba přípravy:
Počet porcí: 8–10
Koláč z křehkého těsta s jostou a rybízem Foto:
Koláč z křehkého těsta s jostou a rybízem
Foto: Jezte česky

Josta je skvělé ovoce do koláčů, buchet nebo na výrobu marmelád, jelikož toto ovoce vzniklo zkřížením černého rybízu a angreštu. Hotový koláč zkuste ještě posypat nasekanými mandlemi, budou na něm krásně křupat.

Suroviny
hladká špaldová mouka 2 hrnky
prášek do pečiva 1 sáček
vejce 1 ks
vanilkový cukr 1 sáček
třtinový cukr 3 lžíce
mléko 1/2 hrnku
řepkový olej 1 lžíce
Na náplň:
josta 150 g
rybíz 150 g
třtinový cukr 2 lžíce
mletá skořice 1 lžička
máslo 50 g
Postup
1

Ve větší míse smíchejte mouku s práškem do pečiva. Vmíchejte vejce, vanilkový a třtinový cukr a mléko. Nakonec přidejte řepkový olej. Vypracujte těsto a vlijte jej do vymazané a moukou vysypané formy (nebo ji místo toho vyložte pečicím papírem).

2

Jostu s rybízem zbavte stonků a stopek a smíchejte je s třtinovým cukrem a skořicí. Nasypte na těsto a navrch nakrájejte plátky másla.

3

Formu s koláčem vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte dozlatova, asi 40 minut.

Koláč z křehkého těsta s jostou a rybízem Foto:

Koláč z křehkého těsta s jostou a rybízem, foto: Jezte česky

JJezte českyEZTE ČESKY– rok v naší kuchyni

Jana Vašáková, Zdena Skokanová N.

Tato kuchařka přináší osvědčené tipy, jak používat zdravé lokální sezonní suroviny v kuchyni – autorky oprášily staré české recepty našich babiček a prababiček a přizpůsobily je současným potřebám. Naučí vás připravovat domácí marmelády, sirupy i nanuky, nezapomínají ani na netradiční vánoční a velikonoční menu nebo pochoutky z posvícení. Navíc v knize najdete zajímavosti a reportáže z tradiční zabijačky nebo z honu.

Vydalo nakladatelství Smart Press

Uložit

Videa

reklama

reklama