Koláč s řepou

Doba přípravy:
Koláč s řepou Foto:
Koláč s řepou
Foto: Pěkně vypečený blog

Řadíte se do skupiny lidí, kteří nemohou řepu ani „cítit“? Nebo si ji naopak dopřáváte pravidelně a s chutí? V kombinaci s čokoládou by tento koláč mohl být lákavým dezertem i pro odpůrce řepy.

Použijte formu o průměru 20 cm.

Článek

Obrácený hruškový koláč  Foto:

11x obrácený koláč, naslano i nasladko

Obrácený koláč sester Tatinových je sice z jablek, ale tento způsob přípravy funguje i s jinými surovinami. Takový nektarinkový koláč se zázvorem si jen jednou rozhodně...
Suroviny
špaldová mouka 130 g
uvařená řepa 250 g (2 střední ks)
domácí vanilkový cukr 1 lžíce
vejce 1 ks
žloutky 2 ks
rostlinný olej 1/2 hrnku
mléko 1/2 hrnku
kakao 1 plná lžíce
špetka soli
prášek do pečiva bez fosfátů 1 ks
jedlá soda 1 lžička
kvalitní čokoláda (např. mléčná 33,6%) 80 g
máslo 30 g
Poleva:
kvalitní čokoláda 100 g
máslo 2 vrchovaté lžíce
Na ozdobu:
hoblinky čokolády
plátky sušené řepy
máslo na vymazání a mouka na vysypání formy
Postup
1

Uvařenou řepu rozmixujte. Formu vymažte máslem a vysypte moukou. Horkovzdušnou troubu předehřejte na 170 °C.

2

Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s máslem. Oba druhy mouky smíchejte s práškem do pečiva, jedlou sodou, solí a kakaem.

3

Žloutky a vejce vyšlehejte s oběma druhy cukru do nadýchané pěny. Přidejte rozpuštěnou čokoládu, olej, rozmixovanou řepu, směs mouky a mléko.

4

Těsto nalijte do formy a pečte 60–70 minut. 20 minut před koncem pečení koláč přikryjte alobalem, aby se dopekl a nespálil. Doporučujeme zohlednit zkušenosti s vlastní troubou.

5

Jakmile je koláč upečený a vystydne, polijte ho čokoládou, kterou rozpusťte se dvěma lžicemi másla, dozdobte hoblinkami čokolády a sušenou řepou.

Koláč s řepou 2 Foto: Koláč s řepou; foto: Pěkně vypečený blog

Pěkně vypečený blog Foto: Pěkně vypečený blog 

... aneb peču ráda pro svého muzikanta

Můj Pěkně vypečený blog je zaměřený zejména na sladké pečení, kterým dokážu provonět náš dům i několikrát týdně. Inspiraci čerpám například z receptů mých babiček, ale i bulharské rodiny mého muzikanta, díky které jsem začala objevovat nové chutě a poznávat tradiční balkánské pokrmy. Zároveň ráda zkouším nové moderní recepty, které s nadšením ochutnává naše početná rodina. Tím prvním a největším ochutnávačem, je vždy můj muzikant, protože jak už v podtitulu blogu zní ... peču hlavně pro něj.

Lucie Arichteva, 33 let

Videa

reklama

reklama