Koláč s rebarborou

Doba přípravy:
Koláč s rebarborou Foto:
Koláč s rebarborou
Foto: Pěkně vypečený blog

Koláče s drobenkou jsou velice oblíbené – pokud tedy i vy patříte mezi jejich fanoušky, určitě vyzkoušejte tento s rebarborou!

Použijte formu o průměru 26 cm.

Článek

Francouzský jablečný koláč  Foto:

Voňavé a lahodné jablečné koláče, to pravé k odpolednímu mlsání

Variant pro jablečný koláč je nespočet. Můžete ho zkombinovat s jiným ovocem, přidat skořici či jiné koření, ani trochou ořechů nepohrdne. S jablečnými plátky se dají...
Suroviny
chlazené máslo 120 g
vejce 1 ks
špetka soli
pár kapek vanilkového aroma nebo zrníčka z 1/2 vanilkového lusku
Náplň:
čerstvá rebarbora, očištěná a na kostky + kousek másla 600 g
kukuřičný škrob 1 lžíce
Drobenka:
chlazené máslo 50 g
nesolené pistácie, lehce nasekané 40 g
kousek másla na vymazání formy
Postup
1

Nejprve si připravte těsto. V jedné míse smíchejte cukr, máslo, mouku a sůl. Z těchto surovin udělejte posypku – základ pro těsto. Ve druhé míse vyšlehejte vejce, žloutky a vanilku. Vsypte připravenou posypku a vypracujte těsto. To pak zabalte do potravinářské fólie a nechte ho v lednici minimálně hodinu odpočívat.

2

Polovinu připravené rebarbory dejte společně s kouskem másla na pánev a zasypte cukrem (dosladit dle chuti). Takto rebarboru poduste doměkka (trvá to přibližně 3–5 minut). Vmíchejte kukuřičný škrob a odstavte z tepla. Tepelně upravenou rebarboru smíchejte s čerstvou rebarborou a nechte ji vychladit na pokojovou teplotu.

3

Mezitím si připravte posypku, kterou použijte na koláč. Mouku smíchejte s cukrem a máslem a ručně vypracujte posypku. Pak do ní vmíchejte připravené pistácie a dejte posypku do lednice.

4

Horkovzdušnou troubu předehřejte na 170 °C a formu na koláč vymažte máslem. Těsto rozválejte a přeneste pomocí válečku do formy. Vyložte pečicím papírem a zasypte fazolemi. Pečte 15 minut, pak odstraňte fazole i s papírem, formu vraťte zpět do trouby a dopékejte ještě 5 minut. Poté částečně předpečený korpus naplňte rebarborou a zasypte posypkou.

5

Zůstalo mi trochu těsta, tak jsem okraj nakonec ještě dozdobila. Pečte 30–35 minut nebo dokud posypka nezezlátne.

Koláč s rebarborou 2 Foto: Koláč s rebarborou; foto: Pěkně vypečený blog

Pěkně vypečený blog Foto: Pěkně vypečený blog 

... aneb peču ráda pro svého muzikanta

Můj Pěkně vypečený blog je zaměřený zejména na sladké pečení, kterým dokážu provonět náš dům i několikrát týdně. Inspiraci čerpám například z receptů mých babiček, ale i bulharské rodiny mého muzikanta, díky které jsem začala objevovat nové chutě a poznávat tradiční balkánské pokrmy. Zároveň ráda zkouším nové moderní recepty, které s nadšením ochutnává naše početná rodina. Tím prvním a největším ochutnávačem, je vždy můj muzikant, protože jak už v podtitulu blogu zní ... peču hlavně pro něj.

Lucie Arichteva, 33 let

Videa

reklama

reklama