Koláč s mascarpone a kávovým krémem

Doba přípravy:
Počet porcí: 1 koláč
Koláč s mascarpone a kávovým krémem  Foto:
Koláč s mascarpone a kávovým krémem
Foto: Johana Pošová / Moje sladká kuchařka

Další oslava chuti čokolády a smetany, spojení, které už nemůže být dokonalejší. Koláč působí velice efektně, ale zdobení je opravdu dost snadné.

Suroviny
Krém:
nasekaná hořkomléčná čokoláda (nejlépe s 61 % kakaové hmoty) 227 g (2 hrnky)
smetana ke šlehání 40% 310 ml (1 a 1/4 hrnku)
jemně umletá kvalitní káva 2 lžíce
Korpus:
hladká mouka 130 g (1 hrnek + 4 lžíce) + na posypání
sůl 3/4 lžičky
kakao 25 g (3 lžíce)
změklé máslo 100 g (1/2 hrnku)
cukr krupice 110 g (1/4 hrnku)
žloutek z velkého vejce 1 ks
vanilkový extrakt 3/4 lžičky
Na potření:
mascarpone 340 g (1 a 1/2 hrnku)
Postup
1

Na krém dejte čokoládu do ohnivzdorné misky. V kastrůlku uveďte do varu smetanu s mletou kávou a jakmile bude horká, přes jemné sítko ji přelijte přes čokoládu. Nechte 2 minuty stát, pak prošlehejte dohladka. Nechte asi 30 až 40 minut dojít do pokojové teploty, občas promíchejte.

2

Na korpus prosejte mouku, sůl a kakao do mísy. V jiné míse ušlehejte nejlépe elektrickými metlami máslo s cukrem do světlé nadýchané pěny (trvá to asi 4 minuty). Zašlehejte žloutek a vanilku, seškrabujte směs ze stěny mísy. Snižte rychlost metel a k máslu ve třech dávkách zašlehejte moučnou směs střídavě s čokoládovou. Těsto vytvarujte jako obdélník, zabalte ho do fólie a dejte asi na 1 hodinu do ledničky.

3

Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto vyválejte mezi dvěma kusy pečicího papíru lehce poprášenými moukou na výšku asi 3 mm a vyložte jím formu. Okraje začistěte. Po dně těsto propíchejte vidličkou a i s formou dejte do ledničky nebo do mrazáku, až těsto zcela ztuhne. Pak ho pečte asi 30 minut, až bude vypadat suché. Nechte korpus na mřížce zcela vychladnout, pak ho vyjměte z formy.

4

Elektrickými metlami šlehejte 6 až 7 minut vychladlý krém, až se budou tvořit měkké špičky. Do korpusu naneste mascarpone a rozetřete ho stěrkou. Navrch nastříkejte růžičky krému, nejlépe cukrářským sáčkem s hvězdicovou špičkou, ale pokud ho nemáte, naneste krém prostě lžící a povytahujte ho do špiček nebo vlnek.

Koláč s mascarpone a kávovým krémem  Foto:

Koláč s mascarpone a kávovým krémem, foto: Johana Pošová / Moje sladká kuchařka

Moje sladká kuchařka

76 originálních receptů pro radost z pečení

Moje sladká kuchařka Foto:

Sedmdesát šest receptů, sedmdesát šest originálů. V této knize, první z edice Prima Fresh, najdete také předpisy na klasické cukroví, dorty, koláče či nepečené dezerty, ale každý z nich má něco navíc. Malý detail v postupu, vtipné zdobení, použití méně obvyklé suroviny. Maličkosti, ale pro výsledek mohou znamenat velký rozdíl (to je ostatně i krédo Prima Fresh).

Knížka, která je rozdělena do šesti kapitol, vám ale přináší i celou řadu úplně nových a často velmi neobvyklých receptů. Tato knížka je však zároveň pojata jako praktický manuál, ve kterém nechybí ani recepty na základní těsta, krémy a polevy. Navíc je zde prostor i pro vaše vlastní recepty, varianty a nápady.

Abychom vám pečení co nejvíc usnadnili, uvádíme recepty v klasických mírách a vahách a zároveň ve stále oblíbenějším „hrníčkovém“ modu.

Udělejte si radost, překvapte sebe i své blízké a přátele něčím neotřelým.

Vždyť život má být sladký!

Další ukázkové recepty z naší první kuchařky najdete také v novém čísle časopisu Prima FRESH, které je právě v prodeji:

Článek

Vánoční hostina s Prima FRESH  Foto:

Vychutnejte si sváteční hostinu s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Je to přesně rok, kdy jsme pro vás připravovali první číslo časopisu Prima Fresh a doufali, že vás osloví a najdete v něm inspiraci pro každodenní vaření i slavnostní...
Videa

reklama

reklama