Koláč s lesními plody

Doba přípravy:
Počet porcí: 1 koláč
Koláč s lesními plody Foto:
Koláč s lesními plody
Foto: profimedia.cz

Tenhle koláč je ještě lepší s trochou mascarpone nebo zmrzliny.

Suroviny
Na těsto:
sůl
studené máslo 125 g
ledově studená voda 60 ml
Na náplň:
máslo 125 g
vanilkový lusk 1 ks
nastrouhaná kůra z 1 limetky
vejce 2 ks
mandle, najemno nastrouhané 200 g
sůl 1 špetka
borůvky 250 g
maliny 250 g
Při podávání:
mascarpone, šlehačka nebo vanilková zmrzlina
Postup
1

Těsto: Do hnětače dejte mouku a sůl a přidejte nakrájené studené máslo. Mixujte, dokud nebude směs vypadat jako hrubá strouhanka. Potom přidejte 30 ml studené vody a zpracujte těsto do koule. Zbytek vody nepřidávejte, pokud to není nezbytné. Zabalte těsto do fólie a dejte alespoň na 30 minut do lednice.

2

Na pomoučeném povrchu rozválejte těsto a vyložte jím dortovou formu s vyndavacím dnem. Další kus těsta rozválejte na pruh a vyložte jím stěny formy. Odřízněte přesahující okraje a dejte na 2530 minut do lednice. Mezitím předehřejte troubu.

3

Na těsto položte pečicí papír, vysypte suchými fazolemi a pečte 1215 minut. Vyndejte formu z trouby, odstraňte fazole a papír a pečte dalších 5 minut. Potom snižte teplotu na 170 °C.

4

Náplň: Vyšlehejte dohromady cukr, máslo, vanilková zrníčka a limetkovou kůru. Potom postupně přidávejte rozšlehaná vejce a po každém přidání důkladně prošlehejte. Vmíchejte mandle, ochuťte solí a směsí přelijte předpečené těsto ve formě. Posypte lesními plody a pečte dalších 4045 minut, dokud se povrch nezvedne a nebude zlatohnědý. Koláč můžete podávat teplý, nebo studený s mascarpone, šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou.

Koláč s lesními plody Foto:

Koláč s lesními plody, foto: Profimedia.cz

Videa

reklama

reklama