Koláč s karamelizovaným česnekem

Doba přípravy:
Počet porcí: 8
Koláč s karamelizovaným česnekem  Foto:
Koláč s karamelizovaným česnekem
Foto: archiv Hojnost

Jsou jídla, která se zkrátka musí vyzkoušet. Tento geniální koláč od mistra bezmasé kuchyně Yotama Ottolenghiho je právě takový! Už od pohledu lákavý a jakmile ho ochutnáte, zcela jistě propadnete kouzlu jeho dokonalé chuti.

Suroviny
máslové listové těsto 375 g
středně velké palice česneku rozdělené na stroužky 3 ks
olivový olej 1 lžíce
voda 220 ml
cukr krupice 3/4 lžíce
nadrobno nakrájený rozmarýn 1 lžička
nadrobno nakrájený tymián 1 lžička
měkký krémový kozí sýr 120 g
tvrdý zralý kozí sýr 120 g
vejce od slepic z volného chovu 2 ks
sůl
čerstvě namletý pepř
snítky tymiánu na ozdobení
Postup
1

Otevírací mělkou formu na koláč o průměru 28 cm vyložte listovým těstem rozváleným na plát o něco větší než forma, aby pokryl také boky a ještě kousek přesahoval nad okraj. Na dno položte kruh pečicího papíru a papír zatižte keramickými fazolemi na pečení. Nechte odpočívat v chladničce zhruba 20 minut.

2

Troubu předehřejte na 180 °C. Formu s těstem vložte do trouby a pečte i s fazolemi 20 minut. Pak odstraňte zátěž, formu vraťte zpět a pečte ještě asi 5–10 minut dozlatova. Troubu nevypínejte.

3

Zatímco se peče těsto, připravte si karamelizovaný česnek. Oloupané stroužky česneku dejte do rendlíku a přelijte vodou. Vodu přiveďte k varu a vařte 3 minuty, potom ji slijte a česnek nechejte okapat. Rendlík vytřete dosucha a vraťte do něj česnek. Přidejte olivový olej a česnek opékejte na silném ohni 2 minuty. Přilijte ocet a vodu, přiveďte k varu a vařte 10 minut. Ochuťte cukrem, rozmarýnem, tymiánem a 1/4 lžičkou soli. Vařte na středně silném ohni, dokud se většina tekutiny neodpaří a česnek není pokrytý tmavým karamelovým sirupem (trvá to zhruba dlaších 10 minut).

4

Oba kozí sýry nalámejte a posypte jimi upečené těsto. Navrch rozdělte rovnoměrně česnek a nakapejte zbývající sirup. V míse ušlehejte vejce, smetanu a crème fraîche, 1/2 lžičky soli a trochu pepře. Krém nalijte na koláč tak, aby byl česnek a sýr ještě na povrchu vidět.

5

Teplotu snižte na 160 °C a koláč pečte 35–45 minut, dokud náplň neztuhne a nezezlátne. Koláč vyndejte z trouby a nechejte trochu vychladnout. Vyjměte ho z formy a případně seřízněte okraje. Navrch položte několik snítek tymiánu a podávejte s křehkým salátem. Nespotřebujete-li celý koláč najednou, můžete ho později ohřát.

Koláč s karamelizovaným česnekem  Foto:

Koláč s karamelizovaným česnekem, foto: archiv Hojnost

HOJNOST

Hojnost Foto:

Yotam Ottolenghi

Světově proslulý šéfkuchař a autor, působící především v Londýně, ve své slavné eponymní restauraci, oslovuje nyní i české čtenáře prostřednictvím jedné ze svých nejslavnějších knih. Jeruzalémský rodák je v širším slova smyslu dítě Středomoří a díky jeho receptům zcela jistě posunete svůj úhel pohledu na kuchyni, v níž vládne maso – Ottolenghi totiž přináší neskutečné recepty na přípravu zeleniny.

Kniha vychází z Ottolenghiho kultovních vegetariánských sloupků, psaných pro slavný deník The Guardian a stačila už se stát jednou ze skutečných biblí bezmasé kuchyně – kterou ale pro její inovativnost a styl (pro autora ostatně příslovečných) zbožňují i „masožrouti“. A pokud chcete Yotama zažít v akci, podívejte se na TV Paprika, kde právě běží dva jeho pořady.

(SLOVART)

Videa

reklama

reklama