Koláč Caprese

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Koláč Caprese Foto:
Koláč Caprese
Foto: Pěkně vypečený blog

Z tohoto koláče by měli Italové jistě radost! Rajčata, skvělá mozzarella a do toho pořádná dávka čerstvé bazalky.

Suroviny
forma 20 x 25 cm
chlazené máslo nakrájené na kostičky 75 g
mořská sůl 1/2 lžičky
studená voda 3 lžíce
kousek másla na vymazání formy
mouka na podsypání
fazole na zatížení těsta
Náplň:
střední rajčata 5 ks
hrubozrnná sůl
Postup
1

V míse smíchejte mouku se solí a přidejte na kostičky nakrájené máslo. Ručně vytvořte drobenku, ke které pak přidejte vodu. Vytvořte hladké těsto, které zabalte do potravinářské fólie a nechejte v lednici 45 minut odpočívat. Mezitím si předehřejte horkovzdušnou troubu na 170 °C.

2

Jakmile je těsto odpočaté, rozválejte ho do tenka na moukou posypané ploše a za pomoci válečku přeneste do formy (s odnímatelným dnem), kterou lehce vymažte máslem. Rozprostřete ho a udělejte přibližně 1,5centimetrový okraj.

3

Těsto propíchejte vidličkou, přikryjte pečicím papírem a zatižte fazolemi, díky kterým těsto nevyroste. Takto pečte 15 minut. Poté opatrně odstraňte papír s fazolemi a dejte korpus ještě na 3 minutky do trouby.

4

V době, kdy se korpus peče, si nakrájejte na tenké plátky mozzarellu a rajčata. Ty pak střídavě pokládejte na předpečený korpus, osolte a přidejte pepř. Pečte 20–25 minut.

5

Po upečení koláč lehce zakápněte olivovým olejem a ozdobte čerstvou bazalkou. Koláč podávejte teplý nebo vlahý.

Koláč Caprese 2 Foto: Koláč Caprese; foto: Pěkně vypečený blog

Pěkně vypečený blog Foto: Pěkně vypečený blog 

... aneb peču ráda pro svého muzikanta

Můj Pěkně vypečený blog je zaměřený zejména na sladké pečení, kterým dokážu provonět náš dům i několikrát týdně. Inspiraci čerpám například z receptů mých babiček, ale i bulharské rodiny mého muzikanta, díky které jsem začala objevovat nové chutě a poznávat tradiční balkánské pokrmy. Zároveň ráda zkouším nové moderní recepty, které s nadšením ochutnává naše početná rodina. Tím prvním a největším ochutnávačem, je vždy můj muzikant, protože jak už v podtitulu blogu zní ... peču hlavně pro něj.

Lucie Arichteva, 33 let

Videa

reklama

reklama