Kokosový chléb se zázvorem

Doba přípravy:
Počet porcí: 1 chléb (1500 g)
Kokosový chléb se zázvorem Foto:
Kokosový chléb se zázvorem
Foto: kuchařka Chléb

Tento nevšední chléb báječně chutná se sladkou marmeládou, ale i s tvarohem nebo sýrem. Protože je tak univerzální, vyplatí se připravit jej do zásoby. Stačí bochník zamrazit a až bude potřeba, nechat jej při pokojové teplotě rozmrazit a pak 15 minut rozpéct v troubě při 160 stupních.

Suroviny
čerstvý zázvor asi 4cm kousek
máslo 1 lžíce
pomeranč v bio kvalitě 2 ks
podmáslí 500 ml
kokosové mléko (konzerva nebo tetrapack) 400 ml
tekutý med 2 lžíce
droždí 60 g (asi 1 a 1/2 kostky)
mletý kokos 200 g
pšeničná polohrubá mouka světlá (typ 550) 1 kg
sůl 10 g (asi 2 lžičky)
Navíc:
chlebová nebo obdélníková forma (asi 35 cm)
tuk do formy
strouhaný kokos na posypání 2 lžíce
Postup
1

Oloupejte a najemno nastrouhejte zázvor. Na pánvi rozehřejte máslo a zázvor v něm na středním žáru smažte asi 5 minut dokřupava. Pánev sejměte ze sporáku a obsah nechte zchladnout.

2

Mezitím omyjte pomeranče v horké vodě a osušte je. Škrabkou okrájejte kůru na jemné nudličky nebo ji nastrouhejte. Vymačkejte pomeranče a odměřte 200 ml šťávy (zbytek použijte jinak).

3

Na těsto nalijte do mísy podmáslí, kokosové mléko, pomerančovou šťávu a med. V této směsi rozpusťte droždí. Přidejte strouhaný kokos, mouku a sůl a vše důkladně propracujte. Nyní přidejte kousky zázvoru s máslem a pomerančovou kůru. Těsto hněťte 8 minut v robotu (na rychlý stupeň) nebo hnětacím hákem ručního mixéru.

4

Vymastěte formu a vysypte ji strouhaným kokosem. Poté ji naplňte do 3/4 těstem. Přikryté těsto nechte při pokojové teplotě kynout 30 minut.

5

Mezitím předehřejte troubu s plechem pokropeným vodou na 230 stupňů (horkovzdušné pečení se nedoporučuje). Když dosáhne potřebné teploty, plech vyndejte. Do horké trouby (2. příčka zdola) vsuňte chléb a teplotu snižte na 210 stupňů. Chléb pečte asi 45 minut.

Videa

reklama

reklama