Kokosovo-jahodové caprese

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Kokosovo-jahodové caprese Foto:
Kokosovo-jahodové caprese
Foto: archiv Gurmet

Zas takový podfuk to není. Vypadá to jako salát Caprese, chutná to jinak, ale stejně dobře. Voňavé jahody a lahodný kokos jsou stejně božská kombinace jako sladká rajčata s jemnou mozzarellou. Zkuste se oprostit od každodennosti a místo zeleninového salátu si prostě užijte ovocný zákusek.

Suroviny
krémové kokosové mléko 600 ml
limetka 1 ks
plátková želatina 6 plátků
velké jahody 500 g
nastrouhaný kokos 1 lžíce
Postup
1

Několik hodin předem si připravte kokosovou „mozzarellu“. Kokosový krém nalijte do hrnce, přidejte cukr, šťávu z limetky, popřípadě trochu nastrouhané limetkové kůry. Přiveďte k varu. Zatímco je hrnec na plotně, namočte plátky želatiny do trochy studené vody. Až plátky nabobtnají a změknou, vyždímejte je a přidejte do hrnce ke kokosovému krému. Směs řádně promíchejte, nechte želatinu rozpustit, ale už nevařte.

2

Kokosovou směsí naplňte formu – použít můžete půlkulatý srnčí hřbet nebo formu na muffiny – a nechte vychladnout v chladu. Když bude směs úplně tuhá, vložte formu na chvilku do horké vody a směs vyklopte na talíř. „Mozzarellu“ těsně před servírováním nakrájejte na plátky tenké asi 3 mm.

3

Pokrájejte jahody na plátky stejné tloušťky. Jahody i kokosovou „mozzarellu“ pak naskládejte na talíř.

4

Podávejte posypané kokosem, popřípadě moučkovým cukrem nebo nastrouhanou limetkovou kůrou.

5

Prima tip: Namísto bazalky, bez které se žádné caprese neobejde, vyzkoušejte lístky máty.

Gurmet Vaše škola vaření

Gurmet - archiv II.Měsíčník Gurmet (dříve Chef Gurmán) patří mezi nejlepší tuzemské časopisy o vaření už řadu let. Jeho velkou předností jsou vlastní recepty z dostupných surovin a s dobře vysvětleným postupem (některé krok za krokem), které pro focení připravují zkušení foodstylisté. Jsou tedy prověřené a všechny opravdu fungují! Za dlouhou dobu svého trvání Gurmet disponuje velkým archivem receptů, ze kterého pro vás pravidelně vybíráme ty nejlepší!

V aktuálních vydáních Gurmetu najdete řadu rubrik s klasickými či moderními tuzemskými i zajímavými regionálními pokrmy. Kromě domácích časopis představuje také jídla ze světových kuchyní (letos odstartoval projekt Gurmet kolem světa) a nezapomíná ani na zdravou výživu nebo vaření s dětmi a pro děti. Obsah Gurmetu doplňují zajímavé informace o známých, méně známých a sezonních surovinách, gastronomických trendech, dobrých restauracích či novinkách na trhu. Nenašli jste informaci, která vás zajímá? Ptejte se, odpověď najdete v poradně. S Gurmetem můžete také vyhrát v soutěžích nebo získat odměnu za dopis či výhodné předplatné. Přihlásit se můžete rovněž na kurzy vaření, které časopis pořádá každý měsíc (více na www.igurmet.cz).

Objednejte si roční předplatné časopisu Gurmet za speciální cenu 299 Kč! Více informací najdete ZDE.

Videa

reklama

reklama