Kokosové kari z lososa s tamarindem a hořčičnými semínky

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Kokosové kari z lososa s tamarindem a hořčičnými semínky Foto:
Kokosové kari z lososa s tamarindem a hořčičnými semínky
Foto: Moje pouliční kuchyně

Kari s kokosovým základem a čerstvou rybou je přesně ten typ jídla, na který ani po konci cestování jen tak nezapomenete. S mořskými plody se jedná o přepychovou záležitost, ale rybu můžete nahradit i kuřecím masem a podávat exotickou večeři, ať jste kdekoliv.

Pro milovníky lososa máme další recepty v našem speciálu:

Suroviny
strouhaný kokos 2 lžíce
česnek 2 stroužky
velká cibule 1 ks
čerstvý zázvor 3cm kousek
zelená chilli paprička 1 ks
rostlinný olej 2 lžíce
sůl a čerstvě namletý pepř
mletý římský kmín 2 lžičky
mletý koriandr 2 lžičky
mletá kurkuma 1 lžička
semínka černé hořčice 2 lžičky
tamarindové pyré 100 g
rajčatová pasta (koncentrované pyré) 4 lžíce
kokosové mléko 1 plechovka (400 ml)
filety z lososa, halibuta nebo okouníka bez kůže a kostí 500 g
vařená rýže basmati a nasekaný koriandr k podávání
Postup
1

Troubu předehřejte na 140 °C. Kokos vsypte na plech vyložený pečicím papírem a opékejte dozlatova asi 3–4 minuty. Přesypte do mísy.

2

Česnek, cibuli a zázvor oloupejte, česnek nakrájejte nadrobno, cibuli na tenké půlměsíčky, zázvor nastrouhejte. Chilli papričku rozpulte, vyjměte semínka a nakrájejte na plátky. Ve větším hrnci rozehřejte na středním stupni olej, vsypte česnek, cibuli, chilli papričku a zázvor, osolte, opepřete a restujte doměkka a dozlatova, zhruba 10 minut. Vmíchejte koření a opékejte 1–2 minuty nebo až hořčičná semínka začnou praskat. Přidejte tamarindové pyré, rajčatovou pastu, kokosové mléko, opečený kokos a 60 ml vody. Povařte 5 minut do mírného zhoustnutí.

3

Rybu nakrájejte na 6cm kousky, vložte ji do kari a povařte 3–4 minuty doměkka. Podávejte s rýží posypané koriandrem.

PRIMA TIP: Tamarindové pyré je zavařená dužina tamarindu s vodou a palmovým cukrem. Je příjemně nasládlá, ale zároveň i nakyslá a zejména asijské pokrmy výborně dochutí. Koupíte ji v asijských obchodech. Pozor, prodává se také hustá pasta, která bývá hořčejší a před použitím je třeba ji zředit na požadovanou konzistenci.

Kokosové kari z lososa s tamarindem a hořčičnými semínky Foto: Kokosové kari z lososa s tamarindem a hořčičnými semínky; foto: Moje pouliční kuchyně

Moje pouliční kuchyně Foto:

Moje pouliční kuchyně

Jennifer Joyce

Jennifer Joyce představuje "jídlo ulice", výběr receptů z celého světa, naplněné chutí, exotické potraviny "to go", které jsme si sami koupili od farmářů nebo na trhu ať už doma, nebo při cestě do zahraničí.

S touto knihou si můžeme raz dva připravit celou škálu jídel mezinárodní kuchyně, pokrmy, které jsou rychlé a snadné na přípravu a které jsou často levnější a obvykle mnohem zdravější, než naše tradiční jídla. Výběr 150 jídel (seřazených v jednotlivých kapitolách podle zemí) nabízí recepty na tacos, hamburgery, kari, souvlaki, placky, nudle a knedlíčky, bílý chléb, pizzu a mnoho dalších. Chytré nápady jako směsi koření a moderní metody vaření (například používání tlakového hrnce pro rychlejší přípravu masa) vám umožní připravit chutné a zdravé pokrmy mnohem rychleji a ušetří vám drahocenný čas.

Vydalo nakladatelství Omega.

Videa

reklama

reklama

\n