Koko-lime rýže s mrkvovými stripsy

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Koko-lime rýže s mrkvovými stripsy Foto:
Koko-lime rýže s mrkvovými stripsy
Foto: Good Mood Spoon

Neobyčejně dobré jídlo z poměrně obyčejných ingrediencí.

Suroviny
Na rýži:
kokosový tuk 1 lžíce
rýže natural (výborná bude i jasmínová nebo basmati) 1 hrnek
horký zeleninový vývar 1 hrnek
kokosové mléko 1 hrnek
římský kmín 1/3 lžičky
skořice 1/3 lžičky
citronová tráva 1 špalíček
sušený strouhaný kokos 2 lžíce
meduňka 2 snítky
Na mrkvové stripsy:
větší mrkve 5 ks
kešu oříšky 1 hrnek
javorový sirup 2 lžíce
umeocet 2 lžíce
bylinková sůl 1 špetka
dýňový olej 2 lžíce
Postup
1

Očištěné mrkve nakrájejte na silnější šikmé plátky, kešu oříšky nasekejte nahrubo. Promíchejte je s marinádou z javorového sirupu, umeocta a soli. Dýňový olej zatím nepřidávejte, jeho čas přijde později. Směs rozprostřete do větší mísy, aby na vás koukal každý plátek mrkve. Pečte na 190 °C, dokud nepřipravíte vše ostatní. Nezapomeňte několikrát promíchat, aby se mrkev nebo oříšky nepřipálily.

2

V kastrůlku rozehřejte kokosový tuk, přidejte koření (římský kmín a skořici) a opékejte, dokud se krásně nerozvoní. Na silném plameni tomu postačí minuta, dejte pozor, ať koření nepřipálíte. Přisypte také suchou rýži a opékejte další tři minuty. Zalijte horkým vývarem i kokosovým mlékem, přidejte citronovou trávu, nechte probublat a v případě potřeby dosolte. Přiklopte poklicí, stáhněte plamen na minimum a nechte vařit 30 minut, nebo dokud se všechna tekutina nevstřebá (rýže natural potřebuje delší čas).

3

Uvařenou rýži načechrejte vidličkou a opatrně (aby se neslepila) promíchejte s kokosem i drobně nasekanou meduňkou.

4

Když je mrkev měkká, zakápněte ji dýňovým olejem, promíchejte a nechte zapékat posledních 5 minut. Dýňový olej dodá lepší barvu i výraznější chuť.

5

Servírujte s jarní cibulkou a na talíři ještě zakápněte limetkovou šťávou.

Good Moon SpoonTa nejlepší lžička!

GOOD MOOD SPOON je blog o čistě rostlinném vaření, který ukazuje, že veganská strava je rozmanitá, chuťově skvělá a na pohled krásná. Píše, fotí i vaří Daniela Pešová, studentka medicíny, kterou přátelé stále přemlouvají, aby si namísto ordinace otevřela kavárnu. Recepty snadné i náročnější, ze surovin základních i těch, které jste možná dosud neznali, vždy sezonní a zdravé.

Videa

reklama

reklama