Koblihy

Doba přípravy:
Počet porcí: 20 ks
Koblihy Foto:
Koblihy
Foto: Gurmet

Slaďoučké kulaté smažené pečivo vám zvedne náladu. Kynuté kobližky jsou oblíbené nejen v Česku, ale i v Polsku, Rakousku či v Americe. Dříve se připravovaly na tzv. Tučný (poslední masopustový) čtvrtek jako výslužka koledníkům. Dnes si je můžeme připravit, kdykoliv na ně dostaneme chuť :)

Suroviny
polohrubá mouka 500 g + na posypání pracovní plochy
špetka soli
vanilkový cukr 3 sáčky
kůra z jednoho citronu
žloutek 4–5 ks
mléko 250 ml
máslo 50 g
tuzemský rum 2–3 lžíce
droždí 1 kostka (42 g) nebo 1 sáček sušeného
pikantní zavařenina na plnění
olej na smažení
moučkový cukr na posypání
Postup
1

Do mísy prosejte mouku se solí, přidejte cukr a citronovou kůru. Uprostřed udělejte důlek, vlijte do něj žloutky, vlažné mléko, rozpuštěné máslo a rum. Nakonec do základu rozdrobte droždí.

2

Dobře promíchejte a pak propracujte na hladké, vláčné těsto. Lehce ho poprašte moukou a zakryté čistou utěrkou nechte na teplém místě kynout, až zhruba zdvojnásobí svůj objem.

3

Vykynuté těsto přesuňte na pomoučenou pracovní plochu a rozválejte ho zhruba do tvaru obdélníku o síle asi 1,5 cm.

4

Na polovinu obdélníku dejte kopečky marmelády, pak přiklopte druhou půlkou těsta a tvořítkem (nebo sklenicí) z něj vykrajujte jednotlivé koblihy. Zbylé těsto znovu zpracujte na koblihy.

5

Do menšího kastrolu nalijte vyšší vrstvu oleje, rozpalte jej a koblihy v něm smažte z obou stran dozlatova. Přebytečný tuk nechte odsát na papírových kuchyňských ubrouscích. Vlažné koblihy pocukrujte.

Gurmet - únor 2014

Gurmet - Vaše škola vaření

Únor je měsíc masopustu a svátku svatého Valentýna. Obě tato témata najdete samozřejmě také v únorovém Gurmetu. Hledejte tu inspiraci na lákavé a syté masopustní pochoutky – od zabijačkového guláše až po slaďoučké koblihy i zamilované valentýnské menu pro dva! Kromě toho v tomto čísle startuje letošní projekt nazvaný „Gurmet kolem světa“. První zemí, jejíž gastronomie se jako červená nit prolíná celým časopisem, je exotické Japonsko.

Kromě toho se můžete těšit také na lákavé recepty z čokolády, domácí pečivo včetně chleba i na pochutiny, ve kterých hrají klíčovou roli citrony, které jsou nyní ve vrcholové kondici. Přesvědčíte se, že kapusta nejen krásně vypadá, ale ještě lépe chutná, a že řízek není jen českou specialitou. Zjistíte, co to je tzv. synergický efekt některých surovin a jak se jeho blahodárné účinky mohou projevit na vaší kondici. Dobrou chuť!

Objednejte si roční předplatné časopisu Gurmet za speciální cenu 299 Kč! Více informací najdete ZDE.

Videa

reklama

reklama