Kleftiko – jehněčí pečené v balíčku

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Kleftiko - jehněčí pečené v balíčku  Foto:
Kleftiko - jehněčí pečené v balíčku
Foto: archiv Fino

Kleftiko je tradiční řecký pokrm, při kterém se jehněčí maso nejprve marinuje s citronem a bylinkami a poté se pomalu peče společně se zeleninou v balíčcích z pečicího papíru. Ty si pak každý strávník na svém talíři sám rozbalí.

Článek

13 skvělých receptů s jehněčím masem Foto:

13 skvělých receptů s jehněčím masem

Jehněčí maso je právě teď v nejlepší formě. V posledních letech se toto vynikající "jarní" maso dostává stále více do popředí i v nabídce českých restaurací a není důvod,...
Suroviny
steaky z jehněčí kýty 4 ks
lístky z čerstvého oregana 2 lžíce + trochu na ozdobu
bílé víno 100 ml
sůl a čerstvě namletý pepř
velké brambory 4 ks (celkem asi 800 g)
česnek 4 stroužky
cibule 2 ks
sýr pecorino nebo feta 100 g
Postup
1

Plátky masa dejte do ploché misky. Oregano, citronovou šťávu, 2 lžíce oleje a víno smíchejte v šálku, osolte a opepřete. Touto směsí přelijte plátky masa v misce, obalte je v marinádě z obou stran a misku zakryjte fólií. Nechte marinovat ideálně přes noc nebo alespoň pár hodin.

2

Druhý den si připravte čtyři listy pečicího papíru. Brambory oloupejte, nakrájejte na silnější plátky a promíchejte je s trochou oleje, soli a oregana. Na střed každého listu papíru rozdělte brambory, na ně dejte plátek masa, posypte ho plátky česneku, kolečky cibule, kostičkami sýra, na každý položte bobkový list a zalijte troškou marinády tak, aby nevytékala ven z papíru.

3

U každého papíru zvedněte cípy, stáhněte je k sobě, svažte je nahoře jako měšec a ty vyrovnejte do pekáče. Pečte 2 hodiny v troubě rozpálené na 160 °C. Balíčky přendejte na talíře, opatrně uvolněte provázek a ihned podávejte, aby si každý otevřel svůj balíček sám.

Kleftiko - jehněčí pečené v balíčku  Foto: Kleftiko – jehněčí pečené v balíčku; foto: archiv Fino

Videa

reklama

reklama