Klasický americký jablkový páj

Doba přípravy:
Počet porcí: 1 koláč
Klasický americký jablkový páj  Foto:
Klasický americký jablkový páj
Foto: Johana Pošová

Jeden z nejlepších koláčů, kde se jablkům dostane zasloužené pozornosti a v kombinaci s křehkým těstem skvěle vynikne jejich konzistence i chuť. Koláče s pokličkou, tedy páje, americkou kuchyni opravdu zdobí.

Další recepty na jablečné koláče najdete v tomto článku:

Článek

Francouzský jablečný koláč  Foto:

Voňavé a lahodné jablečné koláče, to pravé k odpolednímu mlsání

Variant pro jablečný koláč je nespočet. Můžete ho zkombinovat s jiným ovocem, přidat skořici či jiné koření, ani trochou ořechů nepohrdne. S jablečnými plátky se dají...
Suroviny
Křehké těsto:
studené máslo 250 g
hladká mouka 350 g + na poprášení
mořská sůl 1 pořádná špetka
zlatý přírodní krupicový cukr 1 lžíce
Náplň:
jablka (Granny Smith) 2 kg
citron 1 ks
máslo 50 g
světlý přírodní krupicový cukr 100 g
mletá skořice 1 pořádná špetka
Na potření:
velké vejce 1 ks
přírodní krystalový cukr 20 g
Postup
1

Na těsto nakrájejte máslo na 1cm kostičky a dejte je na chvíli do mrazáku, až budou hodně studené. Mouku, pořádnou špetku mořské soli, krupicový cukr a studené máslo pak nejlépe v robotu prošlehejte, až se směs spojí, ale bude ještě hrudkovitá. Komínkem ve víku robota vlijte 150 ml ledové vody a znovu prošlehejte, aby se vytvořilo hrubší těsto. Spojte ho rukama do dvou placek, zabalte je do fólie a dejte nejméně na 1 hodinu do ledničky.

2

Jablka oloupejte a zbavte je jaderníků. Polovinu jablek nakrájejte na hrubší kousky a na čtvrtky, druhou polovinu na menší kousky a zakapejte citronovou šťávou. Ve velké pánvi na středním plameni rozehřejte máslo s cukrem a přidejte skořici. Jakmile směs začne bublat, vsypte tu polovinu jablek nakrájených nahrubo a povařte je 10 minut, kdy začnou měknout, ale ještě drží tvar. Vmíchejte zbytek jablek a povařte ještě 4 minuty, pak sejměte z plamene a nechte jablka úplně vychladnout – náplň má obsahovat pevnější a vláčnější kousky jablek.

3

Troubu předehřejte na 190 °C. Na moukou poprášené ploše vyválejte jednu placku těsta na výšku 3 mm, lehce ho přitom posypávejte moukou. Těsto volně naviňte na váleček a přeneste ho do formy na páj (je kulatá se zkosenými stěnami) o průměru 26 cm a vtlačte ho do formy tak, aby o dost přečnívalo. Doprostřed navršte jablka a lehce je roztlačte, aby formu dobře vyplnila. Vejce prošlehejte a potřete jím okraje těsta. Vyválejte druhou placku těsta a položte ji na náplň. Obě placky v okrajích lehce stlačte k sobě.

4

Okraje začistěte (z odkrojků můžete vytvořit různé ozdoby a pokrýt jimi páj), pak okraje ozdobně vymačkejte zuby vidličky nebo stlačováním mezi prsty. Povrch páje potřete rozšlehaným vajíčkem a z výšky posypte krystalovým cukrem. Uprostřed vykrojte křížek, aby mohla unikat pára, a páj pečte nejlépe přímo na spodku trouby 50 minut nebo dokud nebude zlatý. Podle amerického zvyku ho podávejte s vanilkovým krémem nebo lehce ušlehanou smetanou.

Klasický americký jablkový páj  Foto: Klasický americký jablkový páj; foto: Johana Pošová

Videa

reklama

reklama