Kedgeree

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Kedgeree  Foto:
Kedgeree
Foto: Vejce na 100 způsobů

Tento klasický pokrm v sobě skrývá kouzlo Anglie a orientální šarm tajuplné Indie. I když je tradičně podáván k snídani, hodí se k jídlu kdykoliv během dne. Výborná ryba, vejce natvrdo a kořeněná rýže vás očarují svojí mimořádnou chutí. Pokud si troufáte na něco ostřejšího, nebojte se přidat chilli.

Článek

Smažená rýže s vejci a slaninou Foto:

30+ slaných i sladkých receptů, ve kterých hraje rýže hlavní roli

Rýže je v mnoha zemích zemích světa nejdůležitější složkou jídelníčku, a i když u nás není původní plodinou, dnes už je i v české kuchyni domestikovaná. No řekněte, s čím...
Suroviny
uzená treska 450 g
rýže basmati 120 g
olivový olej 3 lžíce
najemno nasekané jarní cibulky 5 ks
česnek, najemno nasekaný 1–2 ks
kari 1–1,5 lžíce
čerstvě vymačkaná šťáva z 1 citronu
vejce natvrdo 2 ks
čerstvý koriandr, nasekaný 2 lžíce
černý pepř na dochucení
citron k servírování
Postup
1

Na velké pánvi dejte asi do 100 ml vody uzenou tresku, bobkové listy a přiveďte k varu. Poté pánev přiklopte, snižte teplotu a vařte. Po 5 minutách postavte pánev stranou a vyjměte rybu. Po vychladnutí stáhněte kůži a nakrájejte filet pouze pomocí vidličky na tenké lístky.

2

Mezitím si dejte vařit vodu na rýži. Když začne vařit, vsypte rýži basmati, přiveďte opět k varu, zamíchejte a snižte teplotu. Asi po 10 minutách, když už je rýže lehce „na skus“, ji sceďte.

3

Na velké nepřilnavé pánvi rozehřejte olej, přidejte jarní cibulky, česnek a lehce smažte asi 6 minut. Přidejte kari a smažte další 2 minuty. Zalijte citronovou šťávou, přisypte nakrájenou tresku a rýži. Jedno vejce nakrájejte nadrobno a přidejte ho do směsi. Druhé vejce nakrájejte na měsíčky a odložte ho stranou.

4

Směs na pánvi zasypte nasekaným koriandrem a opepřete podle chuti. Ohřejte ji a promíchejte.

5

Kedgeree servírujte na nahřátém talíři ozdobené na vrchu kousky vejce a plátky citronu.

VARIACE: Místo tresky použijte 400 g čerstvého lososa a postupujte stejně jako výše. Nebo použijte 75 g uzeného lososa a nakrájejte ho na plátky.

Kedgeree  Foto:

Kedgeree; foto: Vejce na 100 způsobů

Vejce na sto způsobů

Vejce na 100 způsobů Foto:

Vejce jsou nutričně nedocenitelnou součástí jídelníčku a nezáleží přitom na tom, zda je zařadíte do snídaní, salátů, jestli je máte radši vařená nebo je krájíte a připravujete z nich dresink, mícháte je do horké polévky nebo jsou součástí slaných koláčů a frittat. Vejce jsou zdrojem kvalitní bílkoviny. Vaječný žloutek i bílek jsou bohaté na nejrůznější živiny, přitom se nejedná o příliš drahou surovinu.

Tato kniha vám předkládá 100 zajímavých způsobů, jak vejce připravit, aby vás to nikdy nepřestalo nudit a abyste zazářili před nejednou návštěvou. Vejce natvrdo, naměkko, vejce ztracená i míchaná a mnohá další získají díky této publikaci zcela nový rozměr. Naučíte se je kombinovat do nečekaných kombinací, připravovat z nich pokrmy světové kuchyně, a dokonce z nich míchat i lahodné drinky, které uspějí na každém večírku. Vejce jsou neskutečně variabilní surovinou a o tom se díky této knize přesvědčíte i vy.

Vydalo nakladatelství Omega.

Videa

reklama

reklama