Kebab, akroška a chlebové placky

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Kebab, akroška a chlebové placky Foto:
Kebab, akroška a chlebové placky
Foto: Gurmet

Gruzínský kebab se připravuje z kvalitního, mírně prorostlého hovězího. Je proto krásně šťavnatý. Jako příloha s ním dobře ladí nasucho opečené chlebové placky a osvěžující jogurtový nápoj zvaný akroška. Vyzkoušejte!

Suroviny
Kebab:
mleté hovězí maso 500 g
cibule + trocha na ozdobení 1 ks
petrželová nať + k podávání 1 hrst
sůl
římský kmín
Chlebové placky:
mléko, jogurt nebo voda 100 ml
sůl
Akroška:
jogurt 200 ml
okurka, nastrouhaná na plátky 1/2 ks
sůl
Postup
1

V míse hněťte všechny suroviny na kebab a trochu vody tak dlouho, až se z masa uvolní bílkovina (směs bude krásně kompaktní).

2

Ze směsi pak formujte asi 10 šišek (přibližně 17 cm dlouhých), které podélně napichujte na špíz a grilujte (nebo opékejte na litinové grilovací pánvi).

3

Podávejte s chlebovými plackami, plátky cibule a se spoustou petrželové natě a také s osvěžujícím nápojem – akroškou.

4

Chlebové placky: Mouku smíchejte se 100 ml mléka (případně vody či jogurtu, který způsobí, že placky budou velmi jemné) a se solí. Na závěr do směsi přilijte olej a vypracujte těsto, které by mělo být pružné a vláčné. Nechte ho aspoň půl hodiny odpočinout. Poté z něj vytvořte váleček, který rozdělte na 12 kousků. Každý kousek rozválejte na co nejtenčí placku. Nasucho je opékejte na velmi rozpálené pánvi s nepřilnavým povrchem (nejlépe litinové), z každé strany 1 až 2 minuty. Placky by se měly krásně nafouknout a být uvnitř duté.

5

Akroška: Jogurt smíchejte s najemno nasekaným koprem, plátky okurky a se špetkou soli. Podle potřeby nařeďte vodou nebo ledovou tříští. Nápoj by měl mít přibližně konzistenci kefíru.

6

PRIMA TIP: Skvělé kebaby (a samozřejmě také další gruzínské speciality) můžete ochutnat v Polévkárně paní Mančo, kterou najdete v pražském Karlíně.

Gurmet - červen 2014Gurmet – Vaše škola vaření

Měsíc červen mají asi nejraději děti. Jednak mají hned v jeho začátku svátek, s jeho koncem také začínají prázdniny. Na děti (a také na jejich maminky) myslíme i v časopisu Gurmet. V červnovém čísle totiž najdou praktické tipy, jak si mohou užít pořádný mejdan na Den dětí a hlavně jak si na něj připravit dobrůtky jen s malou výpomocí maminek.

O tom, že léto už klepe na dveře, není pochyb. Spolu s ním přichází také čas jedné z nejoblíbenějších sezonních aktivit – grilování. Tentokrát jsme na něj připravili několik receptů z hovězího masa, nad kterými se vám budou sbíhat sliny. Na kulinární výlet vás tentokrát pozveme do Rakouska, jehož kuchyně je nám víc než blízká. Naučíme vás také, jak si připravit osvěžující a také zdravé letní smoothies.

Objednejte si roční předplatné časopisu Gurmet za speciální cenu 299 Kč! Více informací najdete ZDE.

Videa

reklama

reklama