Kaštanové rizoto

Doba přípravy:
Počet porcí: 2
Kaštanové risotto Foto:
Kaštanové risotto
Foto: Cat & Cook

Doma můžete připravovat všelijaké variance – se šafránem, dýní, chřestem, hráškem i s hříbky. Dneska vyzkoušejte zajímavou variantu s voňavými kaštany – je to fakt bomba!

Článek

20 neodolatelných receptů na rizoto   Foto:

20 neodolatelných receptů na rizoto

Rýže je jedna z nejrozšířenějších plodin na světě. Asijská kuchyně se bez ní neobejde, ale i v Evropě patří mezi tradiční suroviny. Španělská paella a italské krémové...
Suroviny
carnaroli nebo arborio rýže 260 g
šalotka/malá cibule 1 ks
kvalitní bílé víno, suché 200 ml
zeleninový vývar 800 ml
parmazán 70 g
vychlazené máslo 60 g
vařené kaštany 120 g
tymián 3 snítky
olivový olej + 20 g másla
sůl, pepř
Postup
1

V hrnci rozpusťte máslo a olej, přidejte najemno nakrájenou šalotku/cibuli a na mírném ohni ji zpěňte – pouze do sklovata.

2

Přisypte rýži (pozor, rýži NIKDY neproplachujte!) a míchejte, dokud se nespojí s máslem a cibulkou.

3

Zalijte vínem, přidejte tymián a chvíli vařte, dokud úplně nevyprchá alkohol (to poznáte tak, že už ho z pokrmu necítíte).

4

Poté začněte pomalu přidávat vývar – jen po jedné až dvou sběračkách. Pamatujte, že od rizota nesmíte nikdy odejít. Podlijte vždy, když se tekutina téměř vyvaří, a pokračujte, dokud není rýže téměř na skus. Bude to trvat asi 15–20 minut.

5

Přidejte najemno nasekané kaštany a vařte dalších 5 minut. Po této době rizoto odstavte z plotny, přidejte na kostičky nakrájené máslo, parmazán a energicky míchejte, dokud nevznikne krémovité rizoto.

6

Osolte a opepřete podle potřeby (sůl většinou není ani potřeba). Nechte 5 minut odpočívat pod pokličkou a mezitím si v rendlíku na másle orestujte 4 kaštany. Naservírujte na talíř/do misky, přidejte kaštany a čerstvě strouhaný parmazán.

Kaštanové risotto 2 Foto: Kaštanové risotto; foto: Cat & Cook

Cat & Cook Foto:

Cat & Cook

Na blogování nejvíce miluji čas strávený v kuchyni, jsem kuchařka a cukrářka každým coulem!

Můj blog klade velký důraz na kvalitu, ráda ve svých receptech popisuji původ tradičních jídel, kuchařských postupů a surovin. Naleznete zde tipy na dobré restaurace, potraviny i kuchyňské náčiní.

V blogování mi pomáhá moje chlupatá Minda – nelekejte se – jedná se o moji perskou kočku, proto název Cat & Cook  :-)

catandcook.cz alias Ivana Jindřichová

Videa

reklama

reklama