Kašmírská smažená žebra

Doba přípravy:
Počet porcí: 2–3
Kašmírská smažená žebra Foto:
Kašmírská smažená žebra
Foto: Just Spice

Zvláštní „dvojitá“ příprava žeber „tabak maaz“ zajistí, že budou nádherně měkká a současně na povrchu dozlatova osmažená. Všechna chuť koření zůstane uvnitř. Pokud chcete dodržet recept z Kašmíru, tedy z pomezí Indie a Pákistánu, použijte jehněčí, ale ručíme za to, že i vepřová žebra budou skvělá.

Suroviny
kvalitní tučný jogurt 280 g
mletá kurkuma 1/2 lžičky
trochu podrcené tobolky kardamonu 6 ks
mletá skořice 1/2 lžičky
římský kmín 2 lžičky
mletý zázvor 1 lžička
koření garam masala 1/2 lžičky
jehněčí nebo libová vepřová žebírka 1 kg
ghí nebo olej na smažení 1 kg
sůl
koriandr k podávání (nemusí být)
Postup
1

Ve velké míse smíchejte jogurt, všechno koření a 2 lžičky soli. Přidejte žebírka a dobře do nich vetřete marinádu. Přetáhněte mísu fólií a nechte přes noc v ledničce marinovat.

2

Dejte žebra do kastrolu, přidejte tolik vody, aby byla celá pod vodou a přiveďte k varu. Ztlumte plamen a nechte je přiklopené pomaličku dusit 2 hodiny, dokud nebudou úplně měkká. Poté je vyjměte a nechte vychladnout.

3

Na pánvi rozehřejte olej nebo ghí a po částech žebra smažte 2 minuty z každé strany dozlatova a dokřupava. Hotová ještě mírně posolte, ideálně vločkovou solí, a pokud máte, posypte koriandrovou natí.

Kašmírská smažená žebra Foto: Just Spice

Garam Masala. Foto: Just Spice

Garam Masala pochází z indického Punjabu. Složité marinády a omáčky se tu příliš nevaří, domovem tu jsou výrazné masaly připravované se spoustou ghí. Při podávání se nešetří smetanou, tvarohem nebo podmáslím.

Garam Masala je běžně užívanou kari směsí, ale často se používá také k dokončování jídel. Vyzkoušejte ji s vepřovým, jehněčím, zeleninou nebo rybou. Perfektní je s tradičními kozími pokrmy, ale můžete ji neobvykle vyzkoušet i s dezertem nebo zmrzlinou. A samozřejmě na BBQ.

Vyzkoušejte ručně míchanou směs Garam Masala z obchodu Just Spice, která obsahuje koriandr, černý pepř, nigellu, římský kmín, černý kardamom, zelený kardamom, hřebíček, saturejku, sajgonskou skořici a bobkový list.

S kořením kolem světa

Just SpiceMožná jste na tom jako my, máte rádi pestrou světovou kuchyni a leccos vám při vaření chybí. A možná jste při cestách po světě byli fascinovaní kořením na tržištích, tím pestrobarevným kaleidoskopem plným vůní. Mnohokrát jsme si z cest přivezli „něco“, o čem jsme vůbec nevěděli, nač to použít. A doma jsme hledali recepty.

Vášeň pro cestování a vášeň pro dobré jídlo je důvodem, proč jsme založili JUST SPICE, e-shop plný chutí, vůní a barev a hlavně plný koření. Na dobrém jídle záleží. A také záleží na detailu. Tedy na koření, se kterým vaříte. Přivážíme pro vás špičkové koření z celého světa, vyzkoušejte ten rozdíl.

 

Další recepty na skvělá žebra:

Recept

Hovězí žebra s chilli Foto:

Hovězí žebra s chilli

Tato luxusní „obíračka“ je vyloženě chlapské jídlo. O recept na tuto lahůdku se podělil šéfkuchař Jan Weisner z restaurace Midtown Grill v hotelu Marriott v nové kuchařce...

Recept

Hovězí žebra s pivem a zeleninou Foto:

Hovězí žebra s pivem a zeleninou

Jednoduchý a vynikající recept, díky kterému zachováte všechnu chuť a sílu hovězího masa. Nemluvě o skvělé omáčce, do které je radost namočit chleba. Je to takový...

Videa

reklama

reklama