Karotkový krém s pestem z medvědího česneku

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Karotkový krém s pestem z medvědího česneku  Foto:
Karotkový krém s pestem z medvědího česneku
Foto: Gurmet

Tato polévka v sobě snoubí sladkost mladé karotky a zemitost batátů. Se ztraceným vejcem je to ideální plnohodnotná večeře, po které se budete cítit sytě a přitom lehce. Geniální chuťový akcent dodá vyloženě jarní pesto z medvědího česneku.

Suroviny
karotka 400 g
batáty 200 g
máslo 50 g
cibule 1 ks
vývar 1 litr
smetana 12% 250 ml
výhonky řeřichy
sůl
čerstvě namletý pepř
Pesto:
Ztracená vejce:
vejce 4 ks
ocet 100 ml
Postup
1

Oloupanou karotku a batáty nakrájejte na menší kousky. Na másle nechte zesklovatět najemno nakrájenou cibulku. Přidejte k ní karotku a batáty, zalijte vývarem a vařte asi 30 minut na mírném ohni vše doměkka. Pak do polévky přilijte smetanu, osolte ji a opepřete a dohladka rozmixujte. Podávejte s pestem a se ztraceným vejcem posypané řeřichou.

2

Pesto: Medvědí česnek omyjte a ve vyšší nádobě rozmixujte spolu s olejem a nastrouhaným sýrem.

3

Ztracená vejce: V menším kastrůlku přiveďte k varu vodu s octem. Tekutinu promíchejte, aby vznikl vír, a do jeho středu rozklepněte vejce. Vařte ho asi 3 minuty (žloutek by měl zůstat tekutý). Totéž zopakujte se zbylými vejci.

Karotkový krém s pestem z medvědího česneku  Foto: Gurmet

Karotkový krém s pestem z medvědího česneku. Foto: Gurmet

 

Gurmet - květen 2014Gurmet - Vaše škola vaření

O měsíci květnu se říká, že je měsícem lásky. V zahrádkách se také začíná objevovat první zelenina a stromy jsou obsypané květy. Toto všechno jsme vzali v potaz, a téma lásky a čerstvosti se proto prolíná celým květnovým číslem Gurmetu. Na gastronomický výlet jsme se tentokrát vydali do Francie, takže tu najdete jak svatební menu, včetně atypického dortu složeného ze slaďoučkých profiterolek, tak další dobroty z této země labužníků a milovníků života. Francouzský citronový koláč vás naučíme dokonce krok za krokem! Naleznete tu také známé i méně známé recepty na přípravu sladké karotky či oblíbeného kuřecího masa. Zdravá, ale přesto chutná jídla jsme zvolili z lokálních čerstvých surovin, takže v květnovém Gurmetu je opravdu na co se těšit!

Objednejte si roční předplatné časopisu Gurmet za speciální cenu 299 Kč! Více informací najdete ZDE.

Videa

reklama

reklama